Judit
2 °C
7 °C

Milliárdokat oszt szét a Microsoft

2004.07.21. 12:15
Négy év alatt hetvenötmilliárd dollárt juttat vissza tulajdonosainak a Microsoft. A világ legnagyobb szoftvergyártója magasabb osztalékkal, egyszeri kifizetéssel és sajátrészvény-visszavásárlással juttatja készpénzhez a befektetőit, derült ki a vállalat közleményéből.
Iparági elemzők az utóbbi időben többször felhívták a Microsoft figyelmét arra, hogy híresen nagy készpénztartalékának egy részét igazán szétoszthatná a befektetői között. A Cnet szerint a szoftvergyártó az elmúlt hónapokban megígérte, hogy még a jövő héten megrendezett elemzői konferencia előtt nyilvánosságra hozza terveit ezzel kapcsolatban.

Röpködő milliárdok

A Microsoft hétfői közleményéből kiderül: a következő négy évben körülbelül tizennégymilliárd dollárt fog elkölteni arra, hogy részvényosztalékát a tavalyi 16 centről annak duplájára, 32 centre tornázza fel. A vállalat emellett harminckétmilliárd dollárt osztana szét egyszeri kifizetésként, és harmincmilliárdot költene el sajátrészvények visszavásárlására.

Márciusban a Microsoftnak 56,4 milliárd dollárnyi készpénztartaléka és rövidtávú befektetése volt, és elemzők szerint a vállalat évente körülbelül tizenkétmilliárd dollárnyi készpénzt termel, tehát még a felvásárlás és a kifizetések mellett is bőven marad tartaléka.

Örülnek a részvényesek

Korábban mind az osztalékfizetés, a kifizetés és a részvényfelvásárlás is felmerült lehetőségként, és a legtöbb elemző arra számított, hogy az utóbbi valósul meg. Ezzel szemben a Microsoft úgy döntött: mindhárom lehetőséget felkínálja, hogy mindenkinek a kedvében járjanak.

A tulajdonosok kedvezően fogadták a bejelentést, és a Cnet szerint zárás után négy százalékkal nőtt a Microsoft-részvény árfolyama. A vállalat árfolyama az utóbbi években nem sokat változott, ezét az elemzők egyre hangosabban kérték a vállalattól, hogy ossza meg vagyonát a tulajdonosokkal.

Lezárt ügyek

Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatója teljesen biztos abban, hogy a vállalat hosszú távon képes fenntartani bevételének a növekedését, és hogy a kifizetések mellett is jut pénz a befektetéseikre. Ballmer a Cnetnek adott nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy pereiknek a jelentős részét lezárták, és sikeresen megállapodtak olyan nagy riválisaikkal, mint például a Sun Microsystems és a Time Warner. Persze a Microsoftnak számos ügyet le kell zárnia, például az Európai Bizottság által indított trösztellenes pert, amelyben rekordméretű, félmilliárd eurós büntetést szabtak ki rá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?