Friderika
12 °C
29 °C

Milliárdokat oszt szét a Microsoft

2004.07.21. 12:15
Négy év alatt hetvenötmilliárd dollárt juttat vissza tulajdonosainak a Microsoft. A világ legnagyobb szoftvergyártója magasabb osztalékkal, egyszeri kifizetéssel és sajátrészvény-visszavásárlással juttatja készpénzhez a befektetőit, derült ki a vállalat közleményéből.
Iparági elemzők az utóbbi időben többször felhívták a Microsoft figyelmét arra, hogy híresen nagy készpénztartalékának egy részét igazán szétoszthatná a befektetői között. A Cnet szerint a szoftvergyártó az elmúlt hónapokban megígérte, hogy még a jövő héten megrendezett elemzői konferencia előtt nyilvánosságra hozza terveit ezzel kapcsolatban.

Röpködő milliárdok

A Microsoft hétfői közleményéből kiderül: a következő négy évben körülbelül tizennégymilliárd dollárt fog elkölteni arra, hogy részvényosztalékát a tavalyi 16 centről annak duplájára, 32 centre tornázza fel. A vállalat emellett harminckétmilliárd dollárt osztana szét egyszeri kifizetésként, és harmincmilliárdot költene el sajátrészvények visszavásárlására.

Márciusban a Microsoftnak 56,4 milliárd dollárnyi készpénztartaléka és rövidtávú befektetése volt, és elemzők szerint a vállalat évente körülbelül tizenkétmilliárd dollárnyi készpénzt termel, tehát még a felvásárlás és a kifizetések mellett is bőven marad tartaléka.

Örülnek a részvényesek

Korábban mind az osztalékfizetés, a kifizetés és a részvényfelvásárlás is felmerült lehetőségként, és a legtöbb elemző arra számított, hogy az utóbbi valósul meg. Ezzel szemben a Microsoft úgy döntött: mindhárom lehetőséget felkínálja, hogy mindenkinek a kedvében járjanak.

A tulajdonosok kedvezően fogadták a bejelentést, és a Cnet szerint zárás után négy százalékkal nőtt a Microsoft-részvény árfolyama. A vállalat árfolyama az utóbbi években nem sokat változott, ezét az elemzők egyre hangosabban kérték a vállalattól, hogy ossza meg vagyonát a tulajdonosokkal.

Lezárt ügyek

Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatója teljesen biztos abban, hogy a vállalat hosszú távon képes fenntartani bevételének a növekedését, és hogy a kifizetések mellett is jut pénz a befektetéseikre. Ballmer a Cnetnek adott nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy pereiknek a jelentős részét lezárták, és sikeresen megállapodtak olyan nagy riválisaikkal, mint például a Sun Microsystems és a Time Warner. Persze a Microsoftnak számos ügyet le kell zárnia, például az Európai Bizottság által indított trösztellenes pert, amelyben rekordméretű, félmilliárd eurós büntetést szabtak ki rá.