Internet-auditálási szabvány Magyarországon is

2000.05.19. 12:21
A Magyar Internet-Audit Tanács (MIAT) tagszervezetei május 15-én elfogadták azt a közel egyéves előkészítő munka után létrejött internet-audit szabványt, amely meghatározza a weboldalak látogatottsági adatainak auditálására vonatkozó definíciókat és eljárásokat. Bár a dokumentumot csak most fogadták el, már több mint fél éve üzemel hazánkban a nemzetközi szabványnak megfelelő webaudit rendszer. A Medián három éve működő WebAudit szoftverét tavaly ősszel alakították át a weboldalak látogatottságát mérő rendszerek nemzetközi szabványának megfelelően.
A szabvány elfogadása után megbízható adatok lesznek
A nyomtatott sajtótermékek esetében már régóta kialakult az a rendszer, hogy a kiadók által publikált nyomtatott példányszám adatokat a MATESZ auditálja, így a reklámozók számára egy független szervezet garantálja a közölt adatok hitelességét.

Nyugat-Európában a weboldalak auditálásánál már régóta a Példányszám-auditálási Hivatalok Nemzetközi Szövetségének (IFABC) szabványát alkalmazzák. A MATESZ 1996 óta tagja a szövetségnek. A MIAT közleménye szerint az internetes kiadványok esetében ez idáig még nem született meg itthon az egységes auditálási rendszer. A szabvány elfogadása után hamarosan itthon is olyan megbízható adatokat lesznek képesek közzétenni az online médiumok, amelyeknél garantált a hitelesség és az összehasonlíthatóság.

A MIAT tagszervezetei

A tavaly július 15-én létrejött MIAT tagjai között a Direkt Marketing Egyesület, a Magyar Adatbázisforgalmazók Kamarája, a Magyarországi Reklámügynökségek Szövetsége, a Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség, a Magyar Reklámszövetség és az Informatikai Vállalatok Szövetsége találhatóak. A két utóbbi szervezetnek az Index.hu Rt. is tagja.

A hazai webauditálás fejlesztésében úttörő szerepet vállaló Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1997 óta üzemelteti kísérleti webaudit-szolgáltatását. Bár a MIAT szerint itthon jelenleg nem létezik egységes auditálási rendszer, a Medián WebAudit rendszere, melyet az Index szakemberei fejlesztettek ki, már 1999 őszétől az IFABC szabványának megfelelő, hiteles és megbízható adatokat szolgáltat.

A Medián WebAudit mérése az auditálni kívánt oldalba illesztett apró, a az olvasók számára láthatatlan HTML-kódok alapján történnek. Az oldalakon tetszőleges számú kód szerepelhethető, amellyel lehetővé válik bizonyos statisztikai kategóriák (letöltési sebesség, az oldal egészének vagy csak egy részének letöltése stb.) pontosítása.

A MIAT auditálási rendszerét csak a MATESZ tagjai vehetik igénybe, így ha valaki meg kívánja rendelni a szolgáltatást, ki kell fizetnie az évi 112 ezer forintos tagsági díjat. Mint azt kérdésünkre Novák Péter, a Magyar Reklámszövetség internetes tagozatának elnöke elmondta, az auditálási rendszer és a megrendelő weboldalának illesztésekor próba-auditálás történik, melynek költsége mintegy 125 ezer forint. A fenti egyszeri díjak kifizetése után csak az 52 ezer forint körüli havi előfizetési díjat kell fizetnie az auditált oldalak tulajdonosainak. A fenti, tervezett árak a 2000. évre vonatkoznak, a MIAT jövőre teljesen más, az oldalak nézettségén alapuló számlázási konstrukciót vezet be.

A Medián WebAudit szolgáltatásának nincs rendszerkiépítési díja, az első 10 mért oldal havidíja 62500 forint, a további oldalak mérése 3150 forintba kerül. Nonprofit oldalak esetén havi 12500 forint az első 10 oldal mérése, e felett oldalanként 625 forint. A nonprofit oldalak nem tartalmazhatnak üzleti hirdetéseket. A WebAudit statisztikái egyelőre csak ügyfelei számára hozzáférhetőek, néhány héten belül azonban bárki megnézheti az Index vagy az Origo hiteles látogatási statisztikáit.  • Bérelnék
  • Bankszámla