Internetes cégnevelde

2000.04.20. 09:09
Üzleti inkubátor. Így hívják azokat a cégeket, amelyek arra hivatottak, hogy induló vállalkozásokat átsegítsenek a kezdeti buktatókon, majd busás haszon reményében tőzsdére vigyék őket. Hogy az internetes cégek esetében ez milyen ígéretes üzlet azt jól jelzi, hogy az elmúlt hónapokban több mint 100 internetes inkubátor cég kezdte meg működését az Egyesült Államokban, és gombamód szaporodnak európai kollégáik is.
A lehető legrövidebb idő alatt működőképessé és ütőképessé kell tenni a céget
Az üzleti inkubátor valójában egyáltalán nem új dolog, a kockázatitőke társaságok már régen észrevették, hogy még a legígéretesebb kezdő vállalkozásnak sem árt, ha egy kicsit kézen fogva vezetgetik, amíg bele nem jön az üzletvitel gyakorlati praktikáiba. Az internetes inkubátorok azonban még ennél is tovább mennek. Nemcsak az induláshoz szükséges kezdő tőkével támogatják meg a majdani online vállalkozást, hanem biztosítják az olyan elengedhetetlen apróságokat is, mint például egy iroda, természetesen a kávéfőzőtől a fénymásolón át a titkárnőig mindennel felszerelve. Az alapvető infrastruktúrán kívül az inkubátor cég hozza még a saját tapasztalatát és kapcsolatait is, amely alkalom adtán minden másnál többet érhet. A kapcsolatok révén lehet ugyanis megtalálni a világ bármely részén az éppen megfelelő programozói csapatot vagy grafikusokat, akik nélkül a vállalkozás sosem indulhatna be. Márpedig az inkubátorban minden egyetlen dologról szól: a sebességről. A lehető legrövidebb idő alatt működőképessé és ütőképessé kell tenni a céget, és meg kell jelenni az interneten. Ezen a piacon ugyanis az elsőként megjelenő szakítja a legnagyobbat.

Természetesen mindennek ára is van, az inkubátor cégek a bábáskodásért cserébe rendszerint 50 % körüli részesedést szereznek a vállalkozásban. Segítségükkel azonban a kezdő dot.com-oknak lényegesen jobb esélyeik lesznek a befutásra, amit az is bizonyít, hogy míg a hagyományos inkubátorokban átlagosan két évig bontogatják szárnyaikat a cégek, addig az internetes inkubátorokból indulók legtöbbje egy éven belül teljesen saját lábra áll. Az inkubátorok egyébként is rendkívül inspiráló üzleti környezetet képesek teremteni, hiszen egyetlen irodaház akár több tucat önjelölt internethódítónak is otthont adhat, akik rendszerint hasonlóan gondolkodnak, hasonló terveket szövögetnek, és kezdetben a zseniálisnak vélt ötleten és esetleg egy precízen kigondolt üzleti terven túl nagyon is hasonlóan csekély gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek egy internetes vállalkozás irányításával kapcsolatban.

Az In-Q-Tel esetleges nyereség a kincstárat gazdagítja
Az új módi azonban nemcsak a kockázatitőke társaságok, és egyéb pénzügyi befektetői csoportok körében hódít, hanem egyre gyakrabban jelennek meg szakmai befektetők is inkubátorcégekkel. A Panasonic Internet Incubator például kizárólag olyan ötleteket támogat, amelyek később a Panasonic termékeiben felhasználhatóak lesznek, vagy azokhoz vagy a cég szolgáltatásaihoz kapcsolódni tudnak majd. A külső vállalkozások támogatása nyilvánvalóan a korábbiaknál sokkal kényelmesebb és kockázatmentesebb módja az új technológiákkal való kísérletezésnek, miközben a cégek már születésük pillanatában hozzájuthatnak a legújabb ötletekhez és megoldásokhoz, ami akár hosszú távú stratégiai előnyt is jelenthet a konkurenciával szemben.

Elsőként lecsapni az új technológiákra. Ez az ötlet nemcsak az olyan piaci nagyágyúk agyába férkőzött be, mint a Dell vagy a Vivendi, hanem a jó öreg CIA-t sem hagyta hidegen. Az USA biztonságának legfőbb őre ugyanis a hidegháború elmúltával és az Internet robbanásszerű fejlődésével elveszítette a korábbi technológiai előnyét: ma már bárki hozzájuthat nagyfelbontású műholdfelvételekhez és olyan titkosszolgálati technológiákhoz, amelyek korábban kizárólagos állami felségjogot képeztek. A Cég ezért megalapította az In-Q-Tel-t, amely 28 millió dollárt kapott a CIA költségvetéséből arra, hogy a szolgálat működéséhez szükséges vagy illeszkedő technológiák - például az internet biztonságosabbá tétele, több terabájtnyi adat biztonságos tárolása vagy hackelést megakadályozó technológiák - kifejlesztését támogassa. Az In-Q-Tel a Szilícium-völgybe tette székhelyét, és kívülről pontosan ugyanúgy működik, mint egy hagyományos kockázatitőke társaság, az esetleges nyereség azonban a kincstárat gazdagítja majd.  • Hírek
  • Támogatások