Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új hírközlési stratégia készül

2005.08.01. 15:28
Megtekinthető és kritizálható az elektronikus hírközlési szabályozási stratégia, a Nemzeti Hírközlési Hatóság ugyanis hétfőn nyilvánosságra hozta az eddig elkészült tervezetet. A végleges változat 2005 végére készül el.

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a szájtján elérhetővé tette a 2006-2010-es évekre vonatkozó stratégia vitaanyagát, és szeptember 15-ig várja az ezzel kapcsolatos véleményeket. A hatóság aztán az észrevételek figyelembe vételével elkészíti a végleges stratégiát, amely majd átláthatóvá teszi a hatósági döntések hátterét, kiszámíthatóvá teszi a főbb irányokat.

Közösen készül

Az NHH hatóság iparági együttgondolkodásra törekszik, és hogy a stratégia alapján megfelelően tudja képviselni a magyar érdekeket 2006-ban, amikor az Európai Unió megkezdi a jelenlegi keretszabályozásának a felülvizsgálatát. A magyar hírközlési szabályozási stratégia megújulására azért van szükség, mert a 2003 végén elfogadott Elektronikus Hírközlési Törvény (Eht.) jelentősen megváltoztatta a szabályozási rendszert, például kibővült a nemzeti szabályozó hatóság hatásköre: passzív jogalkalmazóból bizonyos területeken szabályalkotóvá és piacformálóvá vált.

Működése első évében, 2004-ben az NHH az új szabályozási rendszer szerinti piacelemzésre valamint a harmadik generációs mobilszolgáltatások pályáztatására koncentrált. A piacelemzési munka során a hatóság minden eddiginél szélesebben és mélyebben elemezte a hírközlési piacokat. Az idén a piacelemzési munka tapasztalatainak feldolgozása, a piacra gyakorolt hatások vizsgálata kerül a középpontba. A szabályozási stratégiát ehhez kapcsolódóan, a vizsgálatok eredményeit is felhasználva alakítják ki.

Az NHH közleménye szerint a szabályozási stratégia kidolgozását indokolja az is, hogy a technológiai fejlődés miatt jelentős változások előtt áll az iparág: az analóg, keskenysávú környezetet olyan digitális, interaktív, szélessávú szolgáltatások váltják fel, amelyek várhatóan nagymértékben átalakítják a fogyasztói szokásokat és az üzleti modelleket is.

Uniós aktivitás

Az Európai Unió 2006-ban kezdi meg a jelenlegi keretszabályozás áttekintését, és az NHH-nak határozott szándéka, hogy érdemben hozzájáruljon az EU elektronikus hírközlést érintő szabályozási alapdokumentumainak alakításához, áll a közleményben.