Pongrác
12 °C
23 °C

Új hírközlési stratégia készül

2005.08.01. 15:28
Megtekinthető és kritizálható az elektronikus hírközlési szabályozási stratégia, a Nemzeti Hírközlési Hatóság ugyanis hétfőn nyilvánosságra hozta az eddig elkészült tervezetet. A végleges változat 2005 végére készül el.

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a szájtján elérhetővé tette a 2006-2010-es évekre vonatkozó stratégia vitaanyagát, és szeptember 15-ig várja az ezzel kapcsolatos véleményeket. A hatóság aztán az észrevételek figyelembe vételével elkészíti a végleges stratégiát, amely majd átláthatóvá teszi a hatósági döntések hátterét, kiszámíthatóvá teszi a főbb irányokat.

Közösen készül

Az NHH hatóság iparági együttgondolkodásra törekszik, és hogy a stratégia alapján megfelelően tudja képviselni a magyar érdekeket 2006-ban, amikor az Európai Unió megkezdi a jelenlegi keretszabályozásának a felülvizsgálatát. A magyar hírközlési szabályozási stratégia megújulására azért van szükség, mert a 2003 végén elfogadott Elektronikus Hírközlési Törvény (Eht.) jelentősen megváltoztatta a szabályozási rendszert, például kibővült a nemzeti szabályozó hatóság hatásköre: passzív jogalkalmazóból bizonyos területeken szabályalkotóvá és piacformálóvá vált.

Működése első évében, 2004-ben az NHH az új szabályozási rendszer szerinti piacelemzésre valamint a harmadik generációs mobilszolgáltatások pályáztatására koncentrált. A piacelemzési munka során a hatóság minden eddiginél szélesebben és mélyebben elemezte a hírközlési piacokat. Az idén a piacelemzési munka tapasztalatainak feldolgozása, a piacra gyakorolt hatások vizsgálata kerül a középpontba. A szabályozási stratégiát ehhez kapcsolódóan, a vizsgálatok eredményeit is felhasználva alakítják ki.

Az NHH közleménye szerint a szabályozási stratégia kidolgozását indokolja az is, hogy a technológiai fejlődés miatt jelentős változások előtt áll az iparág: az analóg, keskenysávú környezetet olyan digitális, interaktív, szélessávú szolgáltatások váltják fel, amelyek várhatóan nagymértékben átalakítják a fogyasztói szokásokat és az üzleti modelleket is.

Uniós aktivitás

Az Európai Unió 2006-ban kezdi meg a jelenlegi keretszabályozás áttekintését, és az NHH-nak határozott szándéka, hogy érdemben hozzájáruljon az EU elektronikus hírközlést érintő szabályozási alapdokumentumainak alakításához, áll a közleményben.