Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megvédi a nyílt forráskódot a Novell

2004.10.14. 15:16
A linuxos fejlesztésekben aktív szerepet vállalaló Novell bejelentette, hogy szabadalmaival megvédi a nyílt forráskódú szoftvereinek a fejlesztőit az ellenük indított támadásokkal szemben.
Az Európai Unióban hamarosan megváltozhatnak a szoftverek szabadalmazásával kapcsolatos szabályok, és az új törvénytervezet nyílt forráskódra gyakorolt hatását sokan vitatják. A Novell elhatározta, hogy nyíltan kiáll a nyílt forráskódú programjainak fejlesztői mellett és megvédi őket, ha valaki szellemi tulajdonnal kapcsolatos támadást indít ellenük. A vállalat úgy véli, szabadalmi portfoliójával erős támogatást nyújthat ilyen esetekben.

A Novell szerint az Európai Unió jelenlegi rendszere jól védi az iparág érdekeit és általában segíti az innovációt, az iparági versenyt, ezért nem szükséges a jelenlegi rendszer módosítása, írta a vállalat csütörtöki közleménye.

Érdekek védelme

"A nyílt forráskód átütő hatása miatt veszélyezteti a már kiépített érdekeltségeket. Az érdekeltek némelyike ezért olyan bizonytalan vádaskodással próbálja megtámadni a nyílt forráskódot, mely szerint a technológiában szellemi tulajdont érintő veszélyek rejlenek" - mondta Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója. - "A Novell ma aktívan állást foglal az általa ajánlott szoftverek védelme mellett azzal, hogy saját szabadalomportfoliójával kínál segítséget ügyfeleinek."

A Novell egyébként már korábban is kiállt a forráskódú programok mellett, idén januárban például jogi védelmet ajánlott fel a Suse Linux Enterprise Server felhasznóinak, miután az SCO perekkel fenyegetett meg néhány Linuxot használó nagyvállalatot. Mint arról korábban beszámoltunk, a Novell tavaly novemberben vásárolta meg a Suse Linuxot, néhány hónappal korábban pedig a Gnome projektet fejlesztő Ximiant.