Milliárdos olajfúzió

2000.03.17. 14:42
Az amerikai Phillips Petroleum a napokban megegyezett a szintén tengerentúli Atlantic Richfield (Arco) olajtársasággal arról, hogy hétmilliárd dollárért megvásárolja az Arco alaszkai érdekeltségeit. Ezzel a lépéssel elhárulhat az akadály az Arco és a BP Amoco brit-amerikai olajmamut 27 milliárd dollár értékű fúziója elől, amelyet tavaly jelentettek be, de mindeddig az amerikai versenyhatóságok meggátolták a végrehajtását.

Olajipari fúziók
Magasba törnek
Ha a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) is jóváhagyja a Phillips és az Arco üzletét, akkor az előbbi társaság rendkívül jövedelmező kitermelési jogokhoz és olajmezőkhöz juthat hozzá az Egyesült Államok legészakibb tagállamában. A Phillips - amely a világ 10. legnagyobb olajvállalata - ezzel nem csupán a kontinens két leggazdagabb olajlelőhelyén építhet ki fontos pozíciókat, hanem betörhet az USA nyugati partvidékének piacára is. Ebben a dinamikusan fejlődő térségben ugyanis eddig nem volt jelen a Phillips Petroleum.

Annak ellenére, hogy a most bejelentett üzlet az Arco esetében leépítést jelent, a BP Amoco és az Arco együttesen még mindig az alaszkai olajtermelés 45 százalékát ellenőrizné. A BP Amoco és az Arco egyesülését korábban azért támadta meg jogi úton az FTC, mert a kombinált vállalat az alaszkai olajkitermelés 75 százalékát birtokolta volna. Márpedig innen látják el a nyersanyaggal az Egyesült Államok nyugati partvidékét. A nyugati partvidéken belül, Kaliforniában pedig már most is az USA többi tagállamához képest a legmagasabb benzinárak vannak érvényben.

A British Petroleum 1998-ban jelentette be, hogy egyesül az amerikai olajtársasággal, az Amocóval. A fúzió nyomán az egész globális piac átalakult volna, hiszen ez az összefogás felülmúlta volna az addigi világelső amerikai Exxon méreteit. Nem sokkal ezután az Exxon is bejelentette, hogy fuzionál a szintén tengerentúli Mobil olajtársasággal. Ezt követően lépett újra tavaly, az év elején az - immár egyesült - BP Amoco (amely a harmadik legnagyobb olajtársaság): nyilvánosságra hozta az Arco beolvasztására irányuló terveit.

Már az Amoco megszerzése is nagy meglepetést váltott ki az olajiparban, miután így a BP betört az amerikai piacra. A nyugati partvidéket ellenőrző Arco beolvasztása azonban már kifejezetten aggasztani kezdte az amerikai politikusokat és a versenytársakat. Nem véletlen tehát, hogy a FTC hosszú ideig húzta a versenyjogi engedélyezést, és pert is indított az egyesülés ellen. Az alaszkai érdekeltségek részleges eladása ezért volt elengedhetetlen a BPAmoco/Arco trió számára.

Alaszka kormányzója, Tony Knowles a Phillipsszel kötött Arco-szerződés nyomán fellélegezhetett: az Arco és a BP Amoco fúziója elől immár elhárultak az akadályok - utalt az FTC álláspontjának várhatóan pozitív irányú módosulására. Biztató jel, hogy a Federal Trade Commission a napokban elhalasztotta annak a pernek a folytatását, amelyet a BP Amoco és az Arco tervezett egyesülése ellen indított.

Az FTC versenyjogi irodájának igazgatója, Richard Parker úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi napokban az alperesek által tett lényegi és konstruktív javaslatok az összes perben álló felet arra bírta rá, hogy elhalasszák a bírósági eljárás folytatását, és tárgyalásokba kezdjenek.  • Bérelnék
  • Bankszámla