Eleonóra
-1 °C
2 °C

A következő 20 esztendő PC-je?

2001.08.28. 19:29
A PC első 20 esztendeje összefonódott az Intel és a Microsoft nevével, a szoftveróriás a születésnapi ünnepség mellett a Szílicium-völgyben székelő kutatóközpontjában arról próbálta meggyőzni az újságírókat, hogy szándékai szerint ez fennmarad az elkövetkező 10 évben is.
Tablet PC
Bár a Microsoft főhadiszállása a nyugati parton, Redmondban található, azért a legendás Szíliciumvölgyből sem hiányozhat a cég - ha már egyszer majdnem az összes konkurrens itt lakik, néhány órás autózás alatt különleges útjelző táblák mellett haladhat el a vándor. Első irodáját 1981-ben nyitotta meg itt a Microsoft, majd folyamatosan bővült az irodaház az erőteljes fejlesztés, no és persze a bevásárlások során, 1997-ben például a Palo Altoban működő WebTV Networks, illetve a Sunnyvale központtal rendelkező Hotmail gyarapította a birodalmat. Ma az említetteken kívül itt található a Microsoft TV, a Macintoshokra fejlesztő egység. Több mint 1500 dolgozó jelenti a californiai bázist.

Bár az irodaépületek impozánsak - csupa üveg és fémszerkezet, tágas terek, sok természetes fénnyel -, a titkokat ugyanakkor szigorúan őrzik. A Kelet-Európából érkezett újságírócsapat sem juthatott be a szoftveripari boszorkánykonyhák mélyére, csupán prezentációkból és demókból alkothatott képet a Microsoft jövőképéről. Arról a jövőről, melynek a középpontjába a .NET és a "bárhol, bármikor online" koncepció áll. A cég töretlenül hisz a PC jövőjében, igaz, ehhez már saját hardvert is tervezett: ez a Bill Gates által mostanában nagy előszeretettel emlegetett Tablet PC, melyet 2002-ben szándékoznak piacra dobni. Forradalmian új és rendkívül könnyű, billentyűzet nélküli hordozható PC-ként jellemzik, képernyőjének mérete megegyezik egy jobb minőségű laptopéval, ennek ellenére súlya két font alatt lesz. A PC-k minden funkciójával rendelkezik, magunkkal vihetjük, s a tervek szerint ugyanolyan könnyen jegyzetelhetünk bele, mint egy noteszbe. A Cebitet járó rutinos vásárlátogató nem lepődik meg a terv hallattán, hasonló készüléket látott már tavaly is az Ericsson standján, igaz, azt nem telefonálásra, internetezésre tervezték.

Microsoft számokban
Bevétel: 22,96 milliárd dollár
Nyereség: 9,42 milliárd
[2000, pénzügyi év]

A bevételek 46%-a az USA-ból származik.

Alkalmazottak száma:
USA 30 070
Világon 43 887

Funkcionális bontás:
Kutatás és fejlesztés: 18 608
Sales & support: 20 312
Operatív munkaerő 4967

A hardverek mellett a szoftverekről is esett szó, egészen pontosan az alkalmazásokról. A .NET szolgáltatásokra épülő Hailstorm rendszer segítségével ötletes prezentációban mutatták be, mire jó, ha a Passport azonosító rendszerrel sikerül a telefon előfizetést és az internetet összeházasítani. Nem egyszerű online ügyfélszolgálatról van szó. Képzeljük el, hogy bejelentkezünk a saját oldalunkra, ahol már nemcsak a mailjeinket olvashatjuk el, vagy a naptárunk programjait, hanem egy könyvtárban a hangposta üzeneteink várnak bennünket. Ezeket meghallgathatjuk a PC-n keresztül, s természetesen válaszolhatunk is rájuk. De a másik irányba is működik a kapcsolat: ha a naptárba bevésünk egy találkozót, akkor akár azt is beállíthatjuk, hogy a fontos időpont előtt félórával csörögjön ránk a központ, vagy küldjön egy emlékeztető sms-t.

A vízió életszagú, bár a magyar júzerek szkeptikusak lehetnek a tekintetben, hogy miként lehet a bizniszt megosztani a mobilszolgáltatókkal, hiszen számukra egyelőre csak az az üzlet, ha percdíjért hallgatjuk a hangpostánkat. Ám az sms-nél már számolni lehet a nettel, hiszen aki spórolni szeretne, az már most is freesms oldalról, vagy éppen ICQ-ból küld üzenetet.