Klaudia
-4 °C
2 °C

Lassul a pc-piac élénkülése

2004.12.13. 10:05
Lassul a hazai személyi számítógépek piaci bővülése: míg 2003-ban húsz, addig az idén már csak tizenöt százalékkal nő a Magyarországon eladott személyi számítógépek száma. Jövőre a világpiaci folyamatoknak megfelelő, tíz százalék körüli növekedés várható a hazai piacon.
Várhatóan tizenöt százalékkal nő a 2004-ben Magyarországon értékesített asztali és hordozható személyi számítógépek száma 2003-hoz képest, mondta el a Világgazdaságnak Marosvári Gábor, az IDC piackutató cég elemzője. A társaság adatai azt mutatják, hogy lassul a hazai piac bővülése, hiszen 2003-ban a több mint háromszázezer eladott pc éves szinten húsz százalék feletti növekedést jelentett. Az előrejelzések szerint ugyan jövőre is két számjegyű bővülés várható százalékban kifejezve, annak mértéke azonban elmarad majd az ideitől, mondta el Marosvári Gábor.

A folyamathoz a kormányzati szektor kiadásainak visszafogása mellett hozzájárult az otthoni felhasználók vásárlóerejének csökkenése is. A kedvezményes informatikai eszközhöz jutást segítő Sulinet Expressz program július elején bevezetett változásai óta az IDC tapasztalatai szerint érezhetően csökkent az akció keretében vásárolt teljes konfigurációk száma. Igaz, a számítógép-alkatrészek iránt továbbra is nagy kereslet mutatkozik, és az utolsó negyedévben még komoly felfutásra lehet számítani, hiszen 2003-ban a program keretében eladott harmincötezer számítógépből huszonötezret az utolsó három hónapban értékesítettek.

Népszerű a laptop

A világtrendeknek megfelelően a pc értékesítésből Magyarországon is egyre nagyobb arányban részesedik a noteszgépek forgalma. Az első fél évben több mint negyven százalékkal nőtt a hazánkban eladott notebookok száma 2003-hoz képest, és az előrejelzések szerint a teljes évre is hasonló mértékű bővülés várható ebben a szegmensben, írta a Világgazdaság. A hordozható személyi számítógépek részesedése a teljes pc-piacból 2003-ban huszonkilenc százalék volt, az idén az előrejelzések szerint arányuk az újonnan eladott termékeken belül már elérheti a harmincöt százalékot.

Világviszonylatban is a pc piac növekedési ütemének visszaesését jósolja az IDC. A piackutató társaság előrejelzése szerint jövőre 10,1 százalékkal, 195,1 millióra nő a világszerte eladott személyi számítógépek száma. 2004-ben a növekedés mértéke éves szinten elérheti a 14,5 százalékot.

Csökkenő árak

Az értékesítésből származó árbevétel ugyanakkor mindössze 3,9 százalékkal nő majd jövőre, várhatóan 201 milliárd dollár körül alakul. Ez azt mutatja, hogy a már tavaly elkezdődött tendenciának megfelelően tovább zuhan a számítógépek ára. A leggyorsabb bővülés az ázsiai-óceániai térségben várható a Világgazdaság által megszólaltatott piackutató cég szakértői szerint. Nyugat-Európában ugyanakkor a bővülés mértékének látványos visszaesésére lehet számítani, a 2004-es tizenhétről tíz százalékra csökken a növekedés üteme 2005-ben.

A nemzetközi trendeket követve egyébként az utóbbi években rohamosan csökkent Magyarországon az irodatechnikai eszközök ára. A fekete-fehér nyomtatóké huszonöt-harminc, a szineseké pedig ötven százalékkal alacsonyabb ma, az egy évvel ezelőttinél. Ezzel együtt az úgynevezett multifunkcionális eszközök ára is negyven százalékkal csökkent.