Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Olcsóbb és jobb Sulinetet szeretne a minisztérium

2001.06.14. 18:55
Tárgyalásokba kezdett a Sulinet szolgáltatásról az Oktatási Minisztérium és a PSINet internetszolgáltató. Pokorni Zoltán oktatási miniszter korábban kijelentette: a minisztérium a piaci árnál háromszor magasabb internetszolgáltatási díj fizetésére kényszerül, és nincs lehetőség a szerződés újratárgyalására. A minisztérium alacsonyabb árat és több szolgáltatást próbál kiharcolni, a szolgáltató hajlandónak mutatkozik a megegyezésre.
A hálózat kiépítése
2001. június 07-én a Sulinetbe bekapcsolt oktatási intézmények száma: 1820.

Bekapcsolás üteme:

1997-ben 460 intézmény
1998-ben 840 intézmény
1999-ben 160 intézmény
2000-ben 320 intézmény
2001 I. negyedévben 40 intézmény

Forrás: PSINet

A PSINet jelenleg tárgyal az Oktatási Minisztériummal a Sulinet szolgáltatásáról - mondta el kérdésünkre Kóka János, a PSINet üzletfejlesztésért felelős európai alelnöke. Véleménye szerint akár néhány héten belül kézzelfogható eredménye születhet a szakmai és gazdasági egyeztetésnek, melybe alvállalkozóikat is bevonják. Mint elmondta, a Sulinet-szerződés kapcsán nem jogi problémák merültek fel, a vitás kérdések a távközlési piac változásából erednek. Kóka János elmondta, hogy mindkét oldal szeretné az 1997 óta eltelt időszak technológiai fejlődését és az ez idő alatt tapasztalható árcsökkenést is tükröztetni a Sulinet-megállapodásban.

Ötéves terv

A Sulinet program négy éve indult, amikor a Művelődési és Közoktatási Minisztérium 1997. márciusában nyílt pályázatot hirdetett mintegy 1200 magyar középiskola és más oktatási intézmény részére nyújtandó értéknövelt internetszolgáltatás biztosítására. A pályázatot az Elender Informatikai Rt. nyerte el, mellyel öt évre kötött szerződést a minisztérium. Az Elendert 1999 szeptemberében megvásárolta az amerikai PSINet, a cég neve rövidesen PSINet Magyarországra változott.

A hálózat megabitekben

A Sulinetbe kapcsolódó intézmények számára az Elender (illetve a PSINet) biztosítja az internetkapcsolatot, a hálózati elemeket, a Sulinet.hu szerver gyors elérését, továbbá domainregisztrációt, levelezőlistákat és még számos szolgáltatást. Az egy budapesti és nyolc vidéki csomóponttal rendelkező hálózat külföldi sávszélessége 17 megabit másodpercenként, a vonal terheltsége a PSINet illetékese szerint csúcsidőben átlag 60-70%-os. Az intézmények 64 kbit/s sebességű vonalakon kapcsolódnak a rendszerbe, melynek magját és csomópontjait 3 megabites vonalak kötik össze, a Sulinet.hu szerver pedig egy 2 megabites drót végén ül. A magyarországi internethálózatok közötti peering kapcsolat jelenleg 20 Mbit/s sávszélességű, forgalmi terheltsége csúcsidőben átlag 85%.

Drága vagy nem?

A szolgáltatás díja a szerződés szerint idén havonta és intézményenként 149 ezer forint. Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint a hálózat fenntartása havi 267 millió, évente 3,2 milliárd forintba kerül. Azon kérdésünkre, hogy a tárgyalásokon mit szeretne elérni a minisztérium: árcsökkentést vagy szolgáltatásnövelést, azt a szűkszavú választ kaptuk, hogy "Mindkettőt." A PSINet illetékese szerint "a Sulinet szolgáltatásai jelentősen meghaladják az átlagos piaci bérelt vonali szolgáltatások körét". Annak ellenére, hogy a szolgáltatást a Sulinetbe bekapcsolt intézmények idő és mennyiségi korlátok nélkül vehetik igénybe, a minisztérium az intézmények forgalmától és földrajzi elhelyezkedésüktől függetlenül egységes fix díj ellenében biztosítja számukra - nyilatkozta a projekt vezetője.

A magyar cégre nincs hatással az amerikai csőd
A PSINet június elején kért csődvédelmet az Egyesült Államokban és Kanadában. Kóka János közlése szerint a lépés semmilyen mértékben nem befolyásolja a hazai vállalat működését, mivel a PSINet Magyarország a cég európai leányvállalatának leányvállalata, a csődvédelem pedig csak Amerikára vonatkozik. Mint mondta, az európai vállalat eredményesen működik, nincs rá hatással az amerikai cég lépése.