Alfréd
-2 °C
2 °C

Felgyorsulhat a Sulinet

2001.09.25. 18:07
Újabb 510 iskola kapcsolódik a Sulinethez, és a hálózat kapacitása is több mint háromszorosára bővül - hangzott el az Oktatási Minisztérium, a PSINet Magyarország és a MatávCom közös tájékoztatóján. A 2003-ig érvényes szolgáltatói szerződés most aláírt módosítása szerint változatlan havi szolgáltatási díj fejében 300 iskolában épül ki ADSL-kapcsolat, a teljes hálózat nemzetközi sávszélessége pedig másodpercenként 34 Mbit-re bővül.
Megállapodott egymással az Oktatási Minisztérium (OM) és a PSINet Magyarország Kft., hogy újabb intézmények bekapcsolásával, és a korábban telepített technológia fejlesztésével bővül az 1997-ben indított Sulinet program.

A kedden aláírt megállapodás szerint a jelenleg 1830 oktatási intézményt kiszolgáló Sulinet hálózatra újabb 510 iskola, illetve kollégium kapcsolódik. Valamennyi intézményben nő a hozzáférés sávszélessége, és megtöbbszörözik mind a gerinchálózat, mind a hazai és nemzetközi vonalak kapacitását.

A szolgáltatási díj nem változik

A PSINet és a szolgáltatásban alvállalkozóként részt vevő Matáv és MatávCom vállalta, hogy az újabb végpontok bekötését és a hálózati kapacitás bővítését díjmentesen elvégzik, vagyis a Sulinet havi szolgáltatási díja a bővítés előtti marad. A csatlakozási sebesség 300 iskolában másodpercenként 64 kbit-ről 768, illetve 384 kbit-re, 1000 iskolában pedig a duplájára, 128 kbitre nő.

1998 és 2001 között a számítástechnikai laboratóriumok száma 900-ról 2000-re bővült, az egygépes iskolák száma pedig 600-ról 2200-ra nőtt - mondta el a tájékoztatóm Pálinkás József oktatási miniszter. A félezer új iskola bekapcsolásával párhuzamosan a hálózatra kapcsolt gépek átlagos elérési sebessége megháromszorozódik, de lesz, ahol az eredeti tízszerese lesz.

Jelentős fejlesztéseket terveznek a tartalmi hozzáférésben is, mondta el a miniszter. Az Írisz-Sulinet honlap látogatottsága nagymértékben megnőtt, keresettek a pályázati anyagok, tanulmányok és érettségi tételek. "Az aláírt szerződés hosszú távon előrevetíti, hogy az oktatási hálózat és az akadémiai hálózat néhány éven belül közelíthető lesz egymáshoz" - mondta Pálinkás József.

Az internetezők harmada sulinetes

"A Sulineten keresztül éri el a világhálót a magyar internetezők 30-40 százaléka" - mondta el Kóka János, a PSINet közép-európai igazgatója. 1997-től a Sulinet egy év alatt 1200 iskola behálózásával indult, de már akkor kiderült, hogy van, ahol szűk a keresztmetszet. Sokan kritizálták a hálózatot lassúságáért, a 64 kbites kapcsolat kevésnek bizonyult.

A külföldi sávszélesség 1,5 megabit volt, és évente ugyanennyivel tervezték bővíteni, ebben az évben 6 megabites a vonal. A hálózat külföldi sávszélessége a mostani fejlesztésekkel 34 megabitre megy majd fel. Ugyanígy a hazai peering kapacitás az eredetileg tervezett tízszeresére megy fel, mondta Kóka János.

Erősödött a hazai forgalom

Az évek során megfigyelhető volt, hogy folyamatosan eltolódott az arány a nemzetközi és a hazai tartalmak között. Az elején 30 százalékot adtak a magyar lekérdezések, és 70 százalékot a külföld, de ez fokozatosan kiegyenlítődött, az utóbbi időkben pedig 60-40 százalékos az arány a magyarországi forgalom javára. Emögött a szakmai tartalmak bővülése is szerepet játszik - vélte a szakember.

A Sulinet kiépítése során több milliárd forintos beruházásra volt szükség, ezt az alvállalkozók a havi üzemeltetési díjban kapják meg - mondta el Bedő Erik, a MatávCom vezérigazgatója.

A gerinchálózatot és a végpontokat a MatávCom üzemelteti. A 2300 iskolában az iskolánként átlagosan 10 számítógépet több száz tanuló használja, és így a szolgáltatás több embernek biztosít hozzáférést, mint bármelyik magyarországi szolgáltató.