Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

A Lucasfilm visszavág

2000.09.27. 10:53
A mellékszereplők csak a saját szövegüket tartalmazó oldalakat kapják meg fénymásolhatatlan papíron, azt is minden forgatási nap után szigorúan le kell adniuk, a főbb szereplőkkel pedig aláíratnak egy papírt, miszerint saját példányukat biztonságos páncélszekrényben kell őrizniük. Ráadásul a néhány létező teljes példány minden egyes oldala eltér néhány szóban, hogy ha bekövetkezik Lucas rémálma, legalább azt tudni lehessen, hogy kinek van vaj a fején. Nos, úgy tűnik, bekövetkezett, így valószínűleg az új Star Wars film stábjából valaki most éppen nagyon picire próbálja összehúzni magát.
Lucas és rajongói: ellentmondásos viszonyok
A lopott forgatókönyvet az egyik legnagyobb független rajongói oldalnak, a Theforce.net-nek ajánlották fel megvételre. A tarifa 100.000 $ (kb. 30 millió forint) volt, és bár az üzlet nem jött létre, az ajánlat híre szinte azonnal eljutott a Lucasfilmhez, ami kapásból perrel fenyegette meg az oldalt arra az esetre, ha a szerkesztők akár egy sort is közölnének a forgatókönyvből, és követelték, hogy az oldal munkatársai azonnal fedjék fel az ajánlattevő kilétét.

De Lucasnak nem csak emiatt vannak álmatlan éjszakái: Az előző film forgatásához hasonlóan ezúttal is rajongók tömegei lepték el az ausztrál fővárosban a Fox-stúdiók környékét, minden alkalmat kihasználva arra, hogy a film történetéről némi információt kaparintsanak meg, vagy a díszletekről, illetve a jelmezbe öltözött színészekről kémfelvételeket készítsenek. Akinek pedig sikerül valami használható dologra szert tennie, annak a jutalma hatalmas dicsőség: neve és megszerzett infói pillanatok alatt megjelennek a rajongói oldalak ezrein, melyek napi frissítésben nyomják az újabb és újabb beérkező híreket, amelyekből ha lassan is, de már most kezd körvonalazódni az új film minden apró részlete.

Az első fotó

A fenti volt az első azon képek közül, amelyeket a 'kémek' a sydneyi Fox-stúdió körüli épületek ablakaiból készítettek. A felvétel - amelyen sokak szerint egy Birodalmi Csillagromboló modellje látható - futótűzként terjedt el a Hálón, hatalmas izgalmat keltve a rajongói körökben, és ellenérzést a külső szemlélőkben: "Istenem! Nem lehettek ennyire hülyék, hogy így felizgultok egyetlen fadarab látványától, ami szerepelni fog a Star Wars-ban..." - jegyezte meg az egyik rajongói oldal látogatója a website fórumán.

Nem sokkal a kép feltűnése után az ausztrál Daily Telegraph is leközölt néhány felvételt, melyek hasonló módon készültek, ám ők szerencsésebbek voltak, és sikerült a főbb szereplőket jelmezeikben megörökíteniük. (Lásd a cikkhez mellékelt fotókat) Lucas a haját tépte, és azonnal fekete papírral fedette be a környező épület minden ablakát, valamint megtiltotta a színészeknek, hogy jelmezben hagyják el a hatalmas filmstúdió biztonságot nyújtó falait.

A Star Wars hype tehát újra teljes gőzzel beindult (csaknem két évvel a film bemutatója előtt), amire Lucas azért jó üzletember módjára rafináltan rátesz még egy lapáttal: A hivatalos Star Wars oldalon hetente tesz közzé egy-egy elmosódott, vagy eltorzított képet a filmből, apró info-morzsákat szórva ezzel a kiéhezett rajongóknak, hiszen 2002 májusára ő már egy a filmjére teljesen felpörgött, és kellően felajzott közönséget akar látni. Sőt Lucasék ezúttal még a kósza pletykákra is reagálnak, igaz csak azért, hogy ezzel jócskán megkavarják a találgatást: Néhány hete például napvilágot látott a hír, miszerint Christopher Walken fogja játszani az állítólagos filmbeli főgonoszt, Darth Bane-t, aki eddig csak néhány képregényben szerepelt. A hivatalos Star Wars oldal válaszul a pletykára azonnal leközölt egy cikket az említett gonosz figuráról, és az íráshoz mellékelt képeket a szerveren olyan file-néven tárolták, melyek egyértelműen utaltak Walken korábbi filmszerepeire. Az éles szemű rajongók persze azonnal észrevették az egyébként nehezen kiszúrható utalást, és újra heves találgatásokba kezdtek - annak ellenére, hogy mindeközben Walken kerek perec kijelentette: nem fog szerepelni a filmben.

Lucas tehát ezúttal felvette a kesztyűt, és jól eljátszadozik a rajongókkal, ám mindemellett ügyesen ki is használja azt, hogy nagyon sokan mindenre hajlandóak, csak hogy újabb részleteket tudjanak meg a készülő filmről: Novemberben újra forgalomba hozza videón a klasszikus trilógiát (a századik bőrt is lehúzva ezzel róla), ám ezúttal mellékel majd hozzá egy 10 perces előzetest a készülő filmből. Nem kétséges, hogy rajongók tömegei fogják megvenni a nem éppen olcsó portékát annak ellenére, hogy ezeknek a filmeknek már minden egyes részletét fejből lökik, és hogy az előzőleg kiadott változatok már mind ott tornyosulnak a polcaikon.

A kozmikus családregény...

A kiszivárgott hírek szerint Lucas nagy ívben tojik az előző rész fanyalgó kritikáira, melyek gyakran megemlítették a korábbi filmekkel való kapcsolat logikai bukfencit, és azt, hogy Lucas gyakran igen erőltetett módon citált a vászonra a klasszikus trilógiából ismert szereplőket (pl. sokan erősen izzadságszagúnak érezték azt, amikor kiderült, hogy a fiatal Darth Vader építette C-3PO-t) azt a benyomást keltve ezzel, hogy ebben a bizonyos távoli galaxisban kevesebben laknak, mint mondjuk Komlón.

A Vader család
A jelenlegi állás szerint Darth Vader képzeletbeli szülinapi zsúrján a következő népes rokonság megjelenésére lehetne feltétlenül számítani: (Luke és Leia kivételével mindannyiuk feltűnése várható a következő filmben)

Anyja: Shmi Skywalker
Apja: Az 'Erő'
Mostohaapja: Clieg Lars
Testvére: Obi-van Kenobi
Testvére: Owen Lars
Sógornője: Beru Whitesun
Felesége: Padme Naberrie
Anyósa: Ruwee Naberrie
Apósa: Jobal Naberrie
Fia: Luke Skywalker
Lánya: Leia Organa
Lányának nevelőapja: Bail Organa
Robotja: C3-PO

A következő részben ismét láthatjuk majd például Boba Fettet, a fejvadászt, igaz még kissrác korában (valószínűleg sokat rontva ezzel a misztikus karakter imázsán), de hogy teljes legyen az öröm, bepillantást nyerhetünk majd a kis Boba családi életébe is, hiszen a filmben szerepel majd édesapja, Jango Fett is, sőt egyes (rém)hírek szerint - melyek hallatán rajongók tömegei dugták le mutatóujjukat öklendezve saját torkukon - Han Solo édesapja is feltűnik majd rövid időre. Reméljük Yoda teljes családfájával azért nem kell majd megismerkednünk.

Nem kell majd csalódnunk ezúttal sem, hiszen újabb kavarások várhatóak a Skywalker família körül is: A II. epizódban feltűnik majd Luke, az 1977-es részből ismert Owen nagybátyja is, akiről a Jedi Visszatérben kiderült már, hogy ő valójában Obi-van Kenobi öccse. Nos, a fiatal Owent alakító Joel Edgerton nemrég úgy nyilatkozott, hogy nagy megtiszteltetés számára Anakin testvérét eljátszani, amiből mindazok, akik még nem vesztették el a fonalat, kikövetkeztethetik, hogy Anakin (a későbbi Darth Vader) és Obi-van valójában testvérek. Reménykedjünk benne, hogy csak Edgerton nyelve botlott meg, hiszen már így is kezd vérciki lenni, hogy a Star Wars lassan egy futurisztikus környezetbe helyezett Dallas-szerű családsorozatra emlékeztet, ahol a végén majd kiderül, hogy mindenki mindenkinek a rokona.

A forgatási helyszínek...

A film forgatását még a nyár elején megkezdték az ausztráliai Fox-stúdiókban, ahonnan a stáb néhány hete Olaszországba, a Como tónál található Villa Balbianellóba cuccolt át. Itt a kiszivárgott hírek - és a lesben álló helyi rajongók - szerint Anakin és Amidala királynő (Luke és Leia későbbi szülei) esküvőjét rögzítették idillikus környezetben. Az egyik megfigyelő szerint (melynek az ősrajongók valószínűleg megint nem fognak örülni) egy olyan jelenetet is felvettek itt, melyben Amidala egy réten virágot szed, a szerelmes Anakin pedig kitárt karokkal szalad felé. A felvételek ezután a királynő palotájának díszletéül szolgáló Caserta kastélyban folytatódtak, ahol már az előző rész egyes jelenetei is játszódtak.

A Naboo egyik városát alakító Plaza de Espańa
A napokban keltett szenzációt a Star Wars stábjának feltűnése Spanyolországban, a Sevillai Plaza de Espańán (amely a Naboo bolygó egyik városát volt hivatott megjeleníteni), ahol jónéhány statiszta segítségével, és az egész Európából odaözönlő rajongók szeme láttára forgattak le egy jelenetet, melyben Hayden Christensen (Anakin) és Natalie Portman (Amidala) átsétálnak a téren, jókora bőröndöket cipelve magukkal. A film alkotóit és a színészeket a kordonok mögé szorított tömeg rocksztárként fogadta, a forgatás munkálatait gyakran ütemes taps és füttykoncert kísérte, és ezúttal még az amúgy visszahúzódó, és a feltűnést kínosan kerülő Lucas is váltott néhány szót a rajongókkal, és a színészekkel együtt osztotta az autogramokat.

A stáb végül néhány napja Tunéziába települt át, ahol ismét a sivatagos Tatooine bolygón játszódó jeleneteket vették fel, melyekhez a díszleteket már hónapokkal ezelőtt elkezdték építeni: Újra felállították például Luke nevelőszüleinek lakhelyét a Matmatában található Sidi Driss hotelben, ahol már a legelső, 1977-es rész itt játszódó jeleneteit is forgatták, sőt állítólag itt készültek azok a felvételek is, melyek egy eddig soha nem látott, kopár, vörös sziklával borított bolygón, a Ttazon játszódnak.

És amit még a filmről tudunk...

Nos, az elég sok, így csak a legfontosabb, és a legérdekesebb dolgokat sorolnám azokon kívül, melyeket már az előző, májusi Star Wars összefoglalónkban leírtunk. (Aki nem kíváncsi előre a film egyes részleteire, az most ne is olvasson tovább.)

Egye valószínűbbnek tűnik, hogy a film elején Anakin - ahogy az előző részben ígérte - visszatér a Tatooine-ra, hogy felszabadítsa a rabszolgákat. Itt ismét láthatjuk majd Anakin korábbi gazdáját Wattót, és Jabba újbóli vászonra citálása is igen valószínű.

A rohamosztag visszavág
Ebben a filmben láthatjuk majd a hírhedt Clone háborút, amely úgy tűnik, hogy tényleg a benne résztvevő klónokról kapta a nevét, a filmhez készült néhány vázlatrajzon ugyanis egyesek egyértelműen klónozóüzemeket vélnek felfedezni: Több forrás is megerősítette már, hogy ezekben az üzemekben állítják majd elő, a klasszikus trilógiából már ismert birodalmi rohamosztagosokat, melyek felváltják a könnyen sebezhető droid-hadsereget. A Clone háború a klónozott seregek és a Jedik között zajlik majd, akik ezúttal még látványosabb módon fogják miszlikre aprítani az ellenfeleiket, mint az előző részben, előszeretettel használva néhány keleti harcművészet mozdulatait. A film harcjeleneteihez szerződtették például Woo-ping Yuent is, akinek igen nagy szerepe volt a Mátrix szó szerint legütősebb jeleneteinek elkészítésében is.

R2-D2 zuhanása
Egy a sydneyi Fox-stúdiók nyilvános területére látogató turistalány érdekes dolog szemtanúja volt néhány hete: Egy meglehetősen magas daruról R2-D2-t háromszor hajították a mélybe. Az első két alkalommal egy bungee-jumping kötél segítségével (valószínűleg azért, hogy az operatőr lássa, hogy nagyjából hogyan fog mozogni a kis robot teste zuhanás közben), majd harmadszorra - amikor a felvétel is készült - már kötél nélkül. (Tehát R2 a film valamelyik jelenetében úgy tűnik, jó nagyot fog esni) Az apró darabjaira tört robotot azonnal egy fekete lepedővel takarták le, és a jelenevőkkel aláírattak egy nyilatkozatot, miszerint nem beszélhetnek a látottakról. Ennek ellenére a lány azért ezt a pár felvételt eljuttatta néhány rajongói weboldalhoz.
Nagyon úgy tűnik, hogy ebben a filmben C-3PO elárulja majd a jó oldalon állókat, amire Anthony Daniels (a robotot alakító színész) egyik nyilatkozatából lehet következtetni, miszerint a II. epizódban az aranyszínű protokolldroid "rosszalkodni" fog, meg az egyik tengerentúli filmes lap értesüléséből, mely szerint az egyik szereplő, aki eddig mindig a jó oldalon állt, most elárulja a társait.

A Lucasfilm néhány hete heves domain-név regisztrálásba kezdett, a mindenre figyelő rajongók innen tudták meg néhány kulcsfigura nevét. Az új Sith lovagot például nagyon valószínű, hogy Darth Tyranusnak hívják majd, hiszen Lucas cége mind a darthtyranus.com-ot, mind a .org-ot és a .net-et is regisztráltatta.

Több informátor is beszámolt egy jelenet forgatásáról, amely valószínűleg a vörös sziklákkal borított Ttaz bolygón játszódik majd: Anakin és jónéhány Jedi egy nyomozás során jutnak el a bolygóra, ahol csapdába esnek: Harci robotok és klónok (ezeket számítógépes animációval fogják a képekre illeszteni utólag, a felvételek során ugyanis a színészek csupán odaképzelt ellenféllel küzdöttek) mészárolják le a Jediket, akik a visszavonulás közben hősiesen védik majd Anakin életét, akinek végül sikerül egy űrhajóval elmenekülnie.

A film hangmérnöke, Ben Burtt beszélt egy igen látványosnak ígérkező fénykardpárbajról, amely esőben játszódik, és ahol a fénykardokra hulló esőcseppek érdekes, sistergő hangot fognak hallatni. A párbaj egyik résztvevője Obi-van, ellenfele pedig valószínűleg Jango Fett lesz.

Szintén kecsegtetőek azok a hírek, amelyek egy üldözéses jelenet részleteiről szólnak. Egy fejvadásznő próbál majd meg merényletet elkövetni Coruscanton, a galaxis központi bolygóján. A merénylet nem sikerül, Anakin és Obi-van pedig a nő nyomába erednek a forgalmas város-bolygó utcáin. A jelenet a kiszivárgott hírek szerint egy hasonló motoros üldözésbe torkollik, mint amilyet a Jedi Visszatérben láthattunk, csak ezúttal nem a fák között száguldoznak majd a lebegő járművek, hanem a zsúfolt utcákon.

És hogy a fenti következtetéseket, a történetre vonatkozó híreket mennyire érdemes komolyan venni? Nos, a film producere, Rick McCallum szerint nem túlságosan, hiszen szerinte az interneten keringő pletykák nagyon messze járnak a film valódi tartalmától. Viszont ha valaki visszanézi az I. epizód előtt a komolyabb rajongói oldalakon felbukkant kiszivárgott híreket, és összehasonlítja azzal, amit végül a vásznon látott, könnyen juthat arra a következtetésre, hogy McCallumnak ezúttal valószínűleg nincs igaza. Meglátjuk.