Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Internetfüggőknek olcsóbb szélessávra váltani

2001.07.04. 18:04
A havi 40 órát, vagy annál is többet internetezőknek olcsóbb a telefonos internet helyett szélessávú kapcsolatra előfizetni. A kábeles vagy ADSL-alapú kapcsolaton a nap 24 órájában lehet forgalmi díj vagy telefonköltség nélkül internetezni, a telefonosnál jóval nagyobb sávszélességen. A szélessávú internetre azonban csak olyan területeken lehet előfizetni, ahol műszakilag megoldható a hálózat kiépítése.
A telefonos internet legfeljebb 64 kilobites átviteli sebességével szemben az ADSL-kapcsolat és a kábeltévés internet letöltési sebessége akár több megabit is lehet másodpercenként. Míg az ADSL-kapcsolatnál szabott az egy felhasználóra jutó maximális sávszélesség, a kábeles hálózaton pillanatonkánt változhat az elérés sebessége, a a felhasználók számától függően. Így aztán a kábeles internet néha gyorsabb, néha viszont sokkal lassabb a telefonvonalon át létrehozott ADSL-kapcsolatnál.

13 ezerről indul az ADSL

Mi az ADSL és mi kell hozzá?
Míg az ISDN technológia 64 kilobites, illetve kétszer 64 kilobites adatátvitelt tesz lehetővé, az ADSL-kapcsolat letöltési sebessége akár több megabit is lehet másodpercenként. A modemes internetezők tipikusan nagy mennyiségű adatot töltenek le, azonban csak kevés adatot küldenek a szolgáltató felé. Az ilyen típusú kapcsolatok bonyolítására született az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal, melyen a letöltési kapacitás a feltöltési sebesség többszöröse.
Az ADSL-vonalon egyszerre lehet internetezni és telefonálni, a kétféle adatforgalmat egy splitter nevű készülék bontja szét. Az ADSL-modem csatlakoztatásához egy Ethernet kártyára is szükség van, ezt kívánságra a szolgáltató szállítja és szereli gépünkbe. A splitteren át érkező adatforgalom az ADSL-modemen, majd az Ethernet-kártyán át érkezik a számítógépbe. Az Ethernet kártya árát nekünk kell állnunk, a többi berendezést (modem, splitter) azonban többnyire ingyen adja a szolgáltató.
Itthon az Axelero, a TVNet, a Vnet és az Enternet is kínál ADSL-alapú hozzáférést. Az Axelero a Matáv koncessziós területeinek egy részén, a Vnet Szegeden, Gödöllőn és Vácon, a TVNet pedig Budapesten szolgáltat ADSL-t. Az Enternet az Axelero és a TVNet szolgáltatási területén kínálja ADSL-szolgáltatását.

Az Axelero és az Enternet alapcsomagjának 12 900 illetve 12 400 forint a havidíja, ehhez az Axelerónál két, az Enternetnél három évre elő kell fizetni. Az Axelero üzleti felhasználóknak, illetve az ADSL-csomagnál nagyobb sávszélességre vágyó internetezőknek BDSL-csomagjait kínálja. Az Axelero 128 kbit/s feltöltési és 768 kbit/s letöltési sebességű BDSL 768 csomagjának havidíja például 87 ezer forint. Ugyanez a sávszélesség az Enternetnél csak 67500 forint havonta, mindkét cégnél három éves előfizetés esetén.

A TVNet által kínált ADSL-kapcsolat ára majdnem azonos a másik két szolgáltatóéval, míg azonban azok garantálnak bizonyos minimális sávszélességet, a TVNet nem.

A Vivendi Sprinternet nevű ADSL-szolgáltatása meglehetősen drága, ráadásul a 31 ezer forintos havidíjban csak 100 órányi internetezés foglaltatik, e felett óránként 175 forintot számláz a cég. A TVNethez hasonlóan a Vivendi is csak a maximális elérhető sebességet közli, minimumot nem garantál.

Havi 10 ezer a kábeles internet

Kattints a táblázatra!
Kábeltévés internetszolgáltatást a hazai úttörőnek számító TVNet mellett az Axelero (MatávkábelTV) és a UPC is nyújt, közel egyforma áron. A UPC korlátlan Chello szolgáltatása havi 10 900, a korlátozott Broadband Privát csomagja havi 9700 forintba kerül. A cég nem közli a maximális elérhető sávszélességet, és minimális sebességet sem garantál, mindössze egy statisztikai átlagadatot közöl, amely valamennyi Broadband csomag esetében 64 kbit/s feltöltésnél és 300 kbit/s letöltésnél. Az Axelero havi 9900 forintért kínálja a MatávkábelTV hálózatán szolgáltatását, mely maximum 64 kbit/s feltöltési és 320 kbit/s letöltési sebességet tesz lehetővé a cég kábelhálózatának bizonyos területein.

TVNet: garanciák csak VIP-eknek

A TVNet havi 10 ezer forintért kínálja kábeltévés internetszolgáltatását, melyről sem maximális, sem minimális, sem átlagos sebességet nem közöl. Azoknak, akik bizonyos garanciákra vágynak, VIP szolgáltatáscsomagját ajánlja, melyben havi 25 ezer forintért (tehát összesen havi 35 ezer forintért) 99,5%-os rendelkezésre állást garantál. Sávszélességről itt sem esik szó, mindössze annyit közöl a cég, hogy saját hálózatán belül kevesebb, mint 50ms az adatátviteli késedelem, az az ismert nemzetközi csomópontokig pedig a használati idő legalább 90%-ában kevesebb, mint 250ms.