Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Változó telefonos internettarifák

2001.07.03. 16:22
A telefonköltséget is tartalmazó, napszaktól független percdíjjal igénybe vehető internetes díjcsomagokat vezetett be a V-net és az Axelero, amelyekre nem érvényesek a telefontársaságok átalánydíj jellegű, délutáni és éjszakai internetes kedvezményei. Ha ezt az új modellt sikerül rákényszeríteni a többi internet-szolgáltatóra is, csak a legnagyobbak maradhatnak talpon a telefonos hozzáférés piacán. Összehasonlító tarifatáblázatunkból Ön is kiválaszthatja a szükségleteinek jelenleg legmegfelelőbb csomagot.
Az internet magyarországi hőskorában kicsikart általánydíj jellegű kedvezmények - a csúcsidőn kívüli hívások 150 forintos díjmaximuma és a Mindenkinek csomag - továbbra is életben vannak, csak az Axelero Kombi csomagjaira nem érvényesek - tudtuk meg a Matáv sajtóosztályától. A cég jelenleg a telefontársaság és az internetszolgáltató közötti kötelező díjmegosztást előíró új hírközlési törvény végrehajtási rendeleteinek megjelenését várja, az átalánydíj jellegű kedvezmények sorsáról csak azután hoz döntést.

Díjmegosztás Matáv-módszerrel

Az Axelero új termékcsaládja a díjmegosztás Matáv-féle modelljét képviseli: a telefontársaság már hónapokkal ezelőtt javasolta az internetszolgáltatóknak, hogy alkalmazzanak fordított elszámolást az 51-es körzetszámokon. Az internetszolgáltatók vegyék meg nagykereskedelmi áron a telefonperceket, és az internettarifával együtt számlázzák tovább ügyfeleik felé. Amennyiben ez a modell érvényesül, gyakorlatilag csak a telefonszolgáltatók leányvállalatainak éri majd meg az internet-szolgáltatás, hiszen a többieknek nem áll rendelkezésére elegendő eszköz a szolgáltatás ellenértékének behajtására. Ez könnyen azt eredményezheti, hogy a Matáv szolgáltatási területén az Axelero, míg a Vivendién a V-net válik egyeduralkodóvá a telefonos internet-hozzáférés piacán.

Kombi, Mátrix és Wizard: napszaktól független percdíj

Az Axelero Kombi csomagok ára a szabott időtartamú internetkapcsolat mellett a telefonálás költségét is tartalmazza. Az előfizetők telefonszámláján nem jelennek meg az internetes hívások, az internetezés forgalmi és előfizetési díja is csak az Axelero által küldött számlán szerepel. Az új csomagok előfizetői a kvóta túllépése esetén szabott percdíjért internetezhetnek, mely csúcsidőn belül és kívül is azonos. A Kombi 3000 csomag háromezer forintos árában például hat órányi internetkapcsolat és annak telefondíja szerepel, a hat óra feletti használat pedig időponttól függetlenül percenként 7 forint.

Az új csomagok bevezetésében feltehetőleg a Vivendi agresszívan nyomuló internetszolgáltatója, a V-net piaci megjelenése is közrejátszott. A V-net ugyanis júniustól nemcsak anyacége koncessziós területein, hanem az egész országban kínálja Mátrix és Wizard díjcsomagjait, melyek az Axelero új csomagjaihoz hasonlóan a telefondíjat is tartalmazzák. A Wizard csomag bruttó 7.475 forintos alapdíjában például 25 óra internetkapcsolat és annak telefondíja szerepel, a 25 óra feletti használat pedig időponttól függetlenül percenként 4,875 forintba kerül.

Kattintson a táblázatra!

Melyiket válasszam?

A kizárólag a Matáv szolgáltatási területén érvényes Axelero Kombi díjcsomagok - a V-net csomagjaihoz hasonlóan - a csúcsidőben internetezőknek kedveznek. Míg azok, akik csak este 6 után és hétvégén interneteznek, továbbra is a hagyományos, telefonköltséget nem tartalmazó díjcsomagokkal járnak jobban, a csúcsidőben nyomulóknak egyértelműen előnyösebbek a homogén telefontarifát tartalmazó új csomagok.

A csúcsidőn kívül internetezőknek havi 5, 10 és 20 órai használat esetén is az Axelero csomagjai a legkedvezőbbek, havi 40 óra esetén az Inter.Net Alap csomagja a legolcsóbb. A csúcsidőben havi 5 és 10 órát internetezők számára az Axelero Kombi 3000 csomagja javasolt, a komolyabb, havi 20 és 40 órás felhasználók számára azonban a Vnet Wizard csomagja kedvezőbb alternatívát nyújt.