Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Dollárban olcsóbb, reálértéken drágább itthon az internet

2001.06.01. 17:29
A Phillips Tarifica elemzése szerint itthon olcsóbb az internet, mint Lengyelországban vagy Csehországban. A londoni székhelyű nemzetközi piackutató cég a kisfelhasználók, a közepes és a nagyigényű internetezők költségeit is kiszámolta, a hazai internetezők dollárban számított költségeit pedig mindhárom esetben alacsonyabbnak találta a lengyel és cseh áraknál.
A "kisfelhasználók" közé a havi 10 óránál kevesebbet internetezők tartoznak. Ők főként a kedvezményes időszakban csatlakoznak szolgáltatójukhoz. A statisztika alapjául havi 20 darab, egyenként 30 perces hívást vettek, ez itthon idén 29 dollár volt. A piackutató cég felmérését ismertető Matáv hozzáteszi, hogy a Mindenkinek csomag és a 150 Ft-os kedvezmény hatása ilyen kevés internethasználat mellett nem jelentkezik. Csehországban ez a 20 hívás 63 dollárba, Lengyelországban 43,5 dollárba, itthon pedig 29 dollárba került.

A felmérés ugyanakkor figyelmen kívül hagyja az egyes országok vásárlóerejét. Egy tavalyi OECD-felmérés szerint reálértéken számolva hazánkban és Csehországban a legdrágább az internetezés (lásd kapcsolódó cikkünket). Az Economist magazin Big Mac-indexe és az átlagfizetések összehasonlítása is hasonló következtetésekre adhat okot. Itthon idén 1,32 dollárba kerül egy Big Mac hamburger, míg Csehországban 1,43 dollárba, Lengyelországban pedig 1,46 dollárba. Az átlagfizetés idén márciusban itthon bruttó 95 ezer forint volt (317 dollár), Csehországban 13 289 korona (331 dollár), Lengyelországban pedig 2175 zloty (545 dollár).

A havi 24 órát internetező átlagfelhasználók is főleg a kedvezményes időszakban neteznek, esetükben havi 32, egyenként 45 perces hívást vett alapul a Tarifica. A Mindenkinek csomagot nem használó matávos előfizetőknek ez az internet-tarifát igénybe véve havi 60 dollárjukba került. Csehországban ugyanez 77, Lengyelországban 75 dollárjába került a helybéli internetezőknek.

A havi 50 órát a hálón lógó nagyfelhasználók nemcsak a kedvezményes időszakokban, de nappal is sokat interneteznek, a Tarifica számításai szerint ez itthon 97 dollárt, Csehországban összesen 115, Lengyelországban pedig 133 dolláros költséget jelent. Itthon azonban az átlagfizetés nagyobb százalékát teszi ki ez az internetdíj, mint például Lengyelországban - kérdés, mit hasonlítunk össze mivel.