Alfréd
-2 °C
2 °C

Idén tovább emelkednek az előfizetési díjak

2001.01.23. 14:55
A távközlés idén átlagosan hat százalékkal kerül többe, mint tavaly. A tervek szerint az előfizetők háromnegyede számára 19,9 százalékkal nő az előfizetési díj.
A Miniszterelnöki Hivatal kedden bejelentette a február 1-jétől esedékes 2001-es telefontarifa-emelés összegét. Sík Zoltán informatikai kormánybiztos közölte: a távközlési tarifák idén átlagosan legfeljebb 6 százalékkal növekedhetnek, ezen belül sem a lakossági, sem az üzleti szférára vonatkozó díjak nem emelkedhetnek jobban az éves átlagban tervezett 6 százalékos inflációnál. Sík Zoltán a február 1-jétől esedékes tarifaváltozásokról elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos dokumentum már a kancelláriaminiszter asztalán van, amit Stumpf István várhatóan hamarosan aláír.

Sík Zoltán úgy értékelte a kormánybiztos a kormány és a szolgáltatók között lezárult ártárgyalásokat, hogy a társaságok kooperatívak voltak, amit mutat az is, hogy jó néhányan több területen nem használják ki a lehetséges áremelési mértéket.

Olcsóbb percdíj, drágább előfizetés

A kormánybiztos elmondta: a kormányt szerette volna elérni, hogy a lakosságon belül senki számára ne legyen elviselhetetlen az idei áremelkedés, illetve elő akarta segíteni a liberalizációt is, s teret engedve a díjkiegyenlítésnek az idén az előfizetési díjak jobban nőhetnek, mint az átlagos hat százalék, de a percdíjak átlagos csökkenése kiegyenlíti ezt.

Az internetezők tilatkoznak az új tarifák ellen
A Matávnál idén 19,9 százalékkal nőnek havi előfizetési díjak. Azoknak, akik a kisfogyasztói csomagot választják, csak 6 százalékkal kell nagyobb havi előfizetési díjat fizetniük, mint tavaly.

A Matáv a havi előfizetési díjak emelésének kiszámításakor abból a számításból indult ki, hogy területén az előfizetők 12,5 százaléka választja majd azt a kisfogyasztói csomagot, amelynél a havi előfizetési díjak legfeljebb 6 százalékkal nőhetnek, ezért a fennmaradó 87,5 százalékhoz tartozó előfizetőknek az átlagosnál néhány százalékponttal nagyobb mértékben nő a havi előfizetési díja. A teljes lakossági előfizetői táborra kivetítve így csak 19,9 százalékos lesz a díjemelés.

Kisfogyasztók

Sík Zoltán hangsúlyozta: a kormányzat által elfogadott kisfogyasztói csomagot a szolgáltatók úgy alakították ki, hogy az előfizetők 25 százalékának megérje ezt a konstrukciót választani. A szolgáltatók vállalták azt is, hogy ha az idén átlagban a kisfogyasztói csomagot választók nem érik el a lakossági előfizetők 12,5 százalékát, úgy az ebből származó többletbevételt az előfizetőknek kompenzációként visszafizetik, amelynek módjáról a Hírközlési Főfelügyelettel kell majd egyeztetniük.

A részvény árfolyamára alig hat a hír
Az elemzők többsége 3-4 százalékos tarifaemelésre számított, ennek értelmében a részvény árfolyamára kis mértékű negatív hatást válthat ki a bejelentés. A törvényi szabályozás szerint 8,3 százalék lett volna a maximum, amennyivel átlagosan növelhette volna árait 2001-ben a távközlési cég, de már hatszázalékos emelés (amire a Matávnak meg is lett volna a lehetősége) is a részvény áremelkedését váltotta volna ki. Az értékpapír jelenlegi gyengülése mögött a Matáv-anyacég Deutsche Telekom rossz negyedéves eredményei állnak.

Bővebben

A Matáv az idén például a helyi és helyközi hívások díját egyszázalékos mértékben növeli, míg a nemzetközi és a távközlési tarifákat körülbelül 20 százalékkal csökkenti.

Három forint percenként

A kormánybiztos elmondta: a szolgáltatók 15-20 százalékos díjkedvezményt adnak az internetezőknek, s a legtöbb szolgáltatási területen a kapcsolási díj is megszűnik internetes bejelentkezéskor.

Az MTI is megerősítette az Index tegnapi értesülését, hogy a Matáv például csúcsidőben nettó hat forintot, csúcsidőn kívül pedig nettó három forintot számít fel az internetezőknek percenként, és ezekben az összegekben már benne foglaltatik a kapcsolási díj is.

Demszky Gábor közleménye

A telefonszolgáltatók új tarifái: csapás az internetezõkre

Az olcsó Internet Magyarország jövõjét jelenti. Ezért jelent komoly csapást a magyar internetezõkre és a honi információs társadalomra nézve az Index portál híre a bejelentett telefontarifa-változásokról, legfõképpen az átalánydíjas, kifejezetten az otthoni internetezõkre szabott tarifacsomagok megszüntetése. Ez a lépés olyan, mintha felszednénk az M1-es autópályát Gyõr és Budapest között. Világviszonylatban Magyarországon az egyik legmagasabb az internetezés költsége vásárlóerõ-paritáson. A magas telefontarifáknak tudható be, hogy az elmúlt egy évben stagnált az otthoni internetelõfizetõk száma. Vagyis kijelenthetjük: megállt az információs társadalom fejlõdése. A mai napon bejelentett változások után pedig nem nehéz megjósolnunk, hogy a közeli jövõben nem is várhatunk áttörést. Márpedig Magyarország jövõje és sikere attól függ, milyen gyorsan tud integrálódni az információs társadalomba. A megoldást egyetlen dologban látom: a verseny legteljesebb kiterjesztése a távközlés piacán. A Matáv és más szolgáltatók külföldi tulajdonosai, már megtapasztalhatták, milyen szabad piacon mûködni. Minél elõbb hazánkban is olyan viszonyokat kell teremteni, mint Németországban, az Egyesült Államokban, Hollandiában vagy a skandináv országokban. De nem kerülhetjük meg a magyar kormány felelõsségét sem. A jelenlegi kormány múlhatatlan adóssága, hogy még nem született meg az új távközlési törvény, amely a liberalizált piac minden szereplõje számára világossá tenné a szabályokat. Az SZDSZ olyan erõs, monopóliumellenes törvényt akar, amely nem pusztán szabaddá teszi a piacot. Olyan törvényt akarunk, amely megakadályozza, hogy a jelenlegi, monopolhelyzetben lévõ cégek a jövõben visszaéljenek helyzeti és hatalmas anyagi elõnyükkel. Valódi versenyt akarunk, olcsó tarifákat és a magyar internetezõk számának gyors gyarapodását. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményezek a magyarországi távközlési és kábelszolgáltatókkal.