Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Matáv: átalánydíj helyett internettarifa

2001.01.22. 22:43
Nincs egy hete, hogy szóvá mertem tenni: a király meztelen. Hiába jelentette be a Matáv új imázsát, az új ruha túlságosan is áttetsző. Szubjektív jegyzetemben - ne akadjunk most fent ezen a szándékos képzavaron - elsirattam a 4000 forintos átalánydíjat - hisz már nem is lehet rá előfizetni -, illetve a jövőre gondolva a 150 forintos kedvezményt. Sok-sok emil érkezett a cikk után, mindössze egyetlen helyről nem reagáltak. Úgy van! A Matáv nem kívánt helyreigazítani, nem akarták tényekkel cáfolni rémült lázálmomat.
Megjelent ugyan egy érdekes interjú, mely kvázi reakció volt a jegyzetre. A cikk az Origó hasábjain olvasható - idézet onnan: ,,a MATÁV Rt. (az [origo]-t kiadó MATÁVnet tulajdonosa)" -, ám úgy reagált, hogy gyakorlatilag nem cáfolt. Ugyan sokan cáfolatnak szeretnék hinni azokat a mondatokat, melyek szerint a 150 forintos kedvezmény júniusig érvényben marad, de a PR-hoz és reklámszakmához kicsit is értők tudták, mi rejtőzik a sorok között: a kedvezmény utána megszűnik.

"A távközlési mamutcég eltökélt szándéka, hogy visszavonja az átalánydíjas kedvezményeit, júniusban mindkét ilyen típusú díjcsomag is megszűnik."
A hétpecsétes titokként őrzött Matáv-álláspont szerint ugyanis a távközlési mamutcég eltökélt szándéka, hogy visszavonja az átalánydíjas kedvezményeit, júniusban mindkét ilyen típusú díjcsomag is megszűnik (Mindenkinek, 150 Ft). Csak reménykedni tudok benne, hogy a fórumokban jól tapintható közfelháborodás elgondolkodtatja Straub Elek Matáv-vezért, elvégre aktívan internetezik, saját szemével is tapasztalhatja, mekkora sikert arat a Matáv új, ,,internetstratégiája".

Nem kell azonban sokáig várni a meglepő tényekre, információink szerint megszületett végre a Matáv és a kormányzat között a megegyezés a tarifákról, minden aláírás rákerült a miniszteri rendeletre - kedd délben kihirdetik azt. Nem kell azonban örülni ennek, a Matávnál a havi alapdíj 27 %-kal emelkedik normál egyéni előfizetés esetében, a megállapodást kidolgozó távközlési szakemberek szerint pedig a Vivendi esetében tényleg a szívükhöz fognak kapni az előfizetők. Mellékszál: természetesen tudjuk, hogy a Magyarország 15 %-án monopolhelyzetben tevékenykedő Vivendi eddig sem jeleskedett a netkedvezmények területén - micsoda eufémizmus...

A Matáv korábban bejelentett díjcsomagjai között természetesen lesz olyan, aminek örülhetnek az internetezők, ám azért ne hűtsük be előre a pezsgőt. A ,,Ritmus" névre keresztelt díjcsomagban szerepelnek sávos kedvezmények, ezekben legalább akkora örömünk telhet, mint a Kupa-féle adósávokban. Információnk szerint a legaddiktabb netharcosok, hardcore juzerek - valamint nem mellékesen a kis és közepes cégek - lehetnek elégedettek, ugyanis legalább havi 20 ezer forintos telefonszámla fölött lehet majd némi kedvezményt érezni. Azért a közel 100 ezres otthoni internetező sereg már a 10 ezres számla esetén is szívja a fogát. Pedig ha nem változtat a szokásain, lehet, hogy hozzá kell majd szoknia.

"Megszületik végre az internettarifa: az 51-es körzetszámon nem kell a kapcsolási díjjal számolni, ám 18 óra előtt 7.50 forint, 18 óra után pedig 3.75 lesz a percdíj."
S ami az otthoni netezők számára a leglényegesebb: megszületik végre az internettarifa, amit az 51-es körzetszámon biztosít a Matáv, s ezen a körzetszámon nem kell a kapcsolási díjjal sem számolni. Eddig tartott a hír jobbik fele, a feketeleves: 18 óra előtt 7.50 forint, 18 óra után pedig 3.75 lesz a percdíj.

Könnyű kitalálni, mi lesz a stratégiaszöveg: itt van végre a nagy lehetőség, aki eddig csúcsidőben szeretett volna internetezni, ezután olcsóbban teheti meg. Hogy ezért beáldozzák a délutánt és az éjszakát, s hogy azért az a napközbeni óránkénti 450 forint is méregerős...? Legalább fellendülhet a netcafe-üzletág itthon, irány a privát bérelt vonal, vagy várhatjuk, amíg megérkezik a háztömbbe a kábelnetes messiás.

Jelen pillanatban tehát csak abban lehet bízni a közzétett nyilatkozatok alapján, hogy az év első felében még él a január 15-e előtt döntők és megrendelők számára a Mindenkinek átalány, valamint a 150 forintos kedvezmény - már ha éppen nem szakadunk, ugye.

A Matáv új stratégiája szerint azonban a nyári hőségben mindkettő elolvad, eltűnik, szublimál.  • Vennék
  • Hírek