Konrád
8 °C
26 °C

Telekommunikációban előre törhet az ország

2004.06.07. 13:22
A magyar távközlési piac mérete alapján regionális összehasonlításban a középmezőnyben helyezkedik el, az országnak megvannak az adottságai ahhoz, hogy vezető szerepet töltsön be a régió telekommunikációs piacán, hangzott el egy Budapesten rendezett konferencián hétfőn.
A teljes magyar távközlési piac becslések szerint tavaly 850 milliárd forintra bővült az egy évvel korábbi 800 milliárd forintról, és a piac méretét tekintve Magyarország a régió középmezőnyében foglal helyet: 2002-ben a magyar piac 3,3 milliárd, a cseh 2,9 milliárd, a lengyel 7,7 milliárd, míg a szlovák 1,1 milliárd euró volt, mondta el Bánkúti Erzsébet, az informatikai tárca helyettes államtitkára.

Jó kapcsolatok

"Magyarország vezető szerepet kíván játszani a régió telekommunikációs piacán. Erre az EU-tagság, illetve az EU-kompatibilis szabályozási környezet mellett az országban meglevő kutatás-fejlesztési központok, a távközlési hálózatok, valamint a regionális és a tőlünk délre, dél-keletre levő államokkal kiépített élő kapcsolatok teszik képessé az országot" - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a konferencián tartott előadásában.

A magyar piacot általánosságban az jellemzi, hogy a fixvonalas piac stagnálását csak részben képes kompenzálni a növekvő adatkommunikációs forgalom. A fix költségek a dereguláció ellenére lassan csökkennek, és nemzetközi összehasonlításban viszonylag magasak.

Jön a 3G

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a harmadik generációs mobiltelefon koncessziókra vonatkozó pályázatokat várhatóan még az idén, az év második felében kiírják, a szolgáltatások 2005-2006-ban indulhatnak el.