József, Bánk
-7 °C
0 °C

Vigye át a hurkát máshoz!

2006.10.18. 11:30
Folyamatosan csökken a vezetékestelefon-előfizetések száma, és sok embert csak azért tartja meg a számát, mert anélkül eddig nem tudott előfizetni adsl-re. Az alternatív szolgáltatók azonban sorra olyan ajánlatokkal állnak elő, amelyek vagy nem tartalmaznak telefonvonalat, vagy nincs külön előfizetési díjuk. Nézzük, mi áll a háttérben!

Szeptember közepén új hurokátengedési határozatot hozott a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), amelynek értelmében a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak - Magyar Telekom, Invitel, Hungarotel és Emitel - jelentősen csökkenteniük kellett hurokátengedési díjaikat. Az előfizető szemszögéből nézve ez annyit jelent, hogy könnyebben átviheti telefonszámát valamelyik másik szolgáltatóhoz.

Miért jó átvinni máshoz a telefonvonalat? Számos felmérés kimutatta, hogy sokan csak azért tartják meg T-Com telefonszámukat, mert e nélkül nem tudnak előfizetni adsl-re. Az új NHH határozaton fellelkesült alternatív szolgáltatók így azzal hívják föl magukra a figyelmet, hogy aki átviszi a telefonvonalát, lemondhatja a telefonelőfizetését, ha csak netre van szüksége. Ha viszont telefon is kell neki, akkor sem kell külön számlát fizetnie a T-Comnak. A fizikai vonal használatát persze így is meg kell fizetni: a díj be van építve az internetcsomagokba.

Helyhez kötött verseny

Egyelőre azonban nem garantálható, hogy minden egyes előfizető át tudja majd vinni a telefonszámát egy másik szolgáltatóhoz. Ahhoz, hogy egy alternatív szolgáltató át tudjon venni előfizetői hurkokat, először be kell települnie a rivális cég telefonközpontjába, és nem csak egybe, hanem az összes olyan központba, ahol az alternatív nagy eséllyel magához tudja csábítani az ügyfeleket. Az ehhez szükséges berendezések elképesztőn drágák. Az elmúlt hónapban igen látványos reklámkampányt folytató GTS Datanet például már 26 központban jelen van, és a cég csak Budapesten négymillió eurót költött a betelepülésekre. Szathmári Géza, a GTS Datanet ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy az országban ezerötszáz központ van, de a magas beruházási költségek miatt csak száz-kétszáz helyszínen érdemes kiépíteni a hardvereket. Az ország nagy része tehát a helyi monopolok kezében maradhat.

Érdemes tudni, hogy nem lehet majd havonta telefonszolgáltatót váltani, aki átviszi a vonalát máshoz, annak legalább egy évre szerződést kell kötnie. Szathmári Géza szerint a szolgáltatóváltásnak a bejelentést követően 45 napon belül meg kell történnie, de ha bejáratódik a procedúra, akkor gyorsabban is el tudják majd intézni. Az átállásig a meglévő szolgáltatónak kell biztosítania az elérést, és maga az átállás - amikor kihúzzák a rézkábelt a korábbi szolgáltató berendezéséből, majd átdugják az új szolgáltató berendezésébe - előre egyeztetett időpontban történik, és legfeljebb négy órán át némák a vonalak.

Elég nehéz összehasonlítani az alternatívok teljes vonalhordozással járó tarifáit. A GTS Datanet például a Yo Neked csomagot - 1280 kilobites letöltés, 256 kilobites feltöltés - 6498 forint havidíjért adja, a telefonszolgáltatás havidíja 0 forint, és hálózaton belül ingyenesek a hívások. Ezzel szemben a Pantel 6990 forintért kínál legfeljebb 2 megabit letöltési és 512 kilobit letöltési sebességű internetelérést (1 megabit/256 kilobit garantált sávszélességgel), és a telefonálásért 2 300 forintos havidíjat kell kifizetni, viszont a belföldi vezetékes hívások bármely szolgáltató irányába díjmentesek a hívás hatvanadik percéig, havi 100 óra erejéig.

Szabad a pálya

Az iparág szakértői egyetértenek abban, hogy az új hurokátengedési díjak növelik a versenyt. Egyrészt megnőhet a verseny a tekintetben, hogy az alternatív szolgáltatók is előállhatnak nagykereskedelmi ajánlatokkal, azaz simán előfordulhat, hogy például a GTS Datanet vonalán nemcsak a GTS Datanet saját adsl-ajánlatai lesznek elérhetők. Másrészt azokon a vonalakon, amelyeken csak adsl-elérést vesz igénybe a felhasználó, könnyebben szerezhetnek majd ügyfeleket a netes (Voice over IP, VoIP) telefonszolgáltatók, mint azokon a vonalakon, ahol most kényszerből a telefonra is elő kell fizetni.

Az alternatívok csomagjai várhatóan szabadon engedik majd a telefonszolgáltató megválasztását, véli Kun István, a VoIP-szolgáltatókat tömörítő ITÉSZ elnöke. A szakember lapunknak elmondta, hogy egyetlen adsl-elérésen egyszerre több VoIP-szolgáltatás is működhet (512 kilobit per másodperces elérésen két VoIP-vonal), és nincs technikai akadálya annak, hogy ezeket a vonalakat más-más szolgáltatótól vegyük igénybe.

Rövidtávon a Magyar Telekom nem számít jelentős piacvesztésre, a hurokátvételre alapuló szolgáltatások piaca ugyanis még csak most van kialakulóban, a szolgáltatók most szerzik meg első tapasztalataikat, fejlesztik portfoliójukat. Villám István, a cég osztályvezetője az Indexnek elmondta, hogy a Telekom a riválisaihoz hasonlóan megpróbál majd ügyfeleket magához csábítani. A cégnek most is van hurokátengedési szerződése az Invitellel és a Hungarotellel, és e szolgáltatók területén egyre több hurokátengedésen alapuló ajánlattal jelenik majd meg.