Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Jöhet a telefonelőfizetés nélküli ADSL

2006.09.18. 16:16
Pénteken hirdette ki a telefonszolgáltatók referencia hurokátengedési ajánlataira vonatkozó határozatait a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa. A jelentõs piaci erejű szolgáltatókat nagyobb díjcsökkentésre kötelezték, és a vonalhordozás is könnyebbé vált - az alternatív szolgáltatók már régóta vártak erre.

Az ajánlatok a szolgáltatók hurokátengedésre vonatkozó feltételeit, valamint havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait tartalmazták. A teljes és részleges hurokátengedés (vagyis a telefonvonal elõfizetõhöz bekötött szakaszának átengedése) régóta vitatott kérdés volt már a piacon, mivel a kisebb, alternatív szolgáltatók sok helyen csak olyan ügyfelekkel számolhattak, akik hajlandóak voltak egy nagy szolgáltatónál elõfizetni egy telefonvonalra.

Olcsóbb vizsgálatok

A hurokátengedés legnagyobb egyszeri tétele az úgynevezett hurokalkalmasság vizsgálat, amely kideríti, hogy az adott vonal alkalmas-e a szélessávú ADSL-szolgáltatásra. Ennek költsége a határozatok értelmében jelentõsen csökken (az Emitelnél 66, az Invitelnél 73, a Magyar Telekomnál 75 és a Monortelnél 82 százalékkal), ezzel az egyik nagy piaci akadály elhárul az alternatívok nyomulása elõl. Ráadásul ezt a díjat ezentúl csak abban az esetben kell megfizetni, ha korábban nem volt még ADSL a vonalon. Az NHH a határozatoktól azt várja, hogy a helyi hálózattal nem rendelkezõ, kisebb szolgáltatók is több lehetõséghez jutnak, és hurokátengedésre épülõ ADSL-csomagokkal élénkítik a piaci versenyt.

Mindent az elõfizetõért

Ez nyilvánvalóan jó a potenciális elõfizetõknek is, ha ugyanis a NHH számítása beválik, az alternatív szolgáltatók ügyfeleinek nem kell majd szerzõdniük egy nagyobb szolgáltatóval is csak azért, hogy fenntartsák az ADSL-hez szükséges telefonvonalat. A vonalhordozás is könnyebb lesz: ezentúl nem kell hónapokat várni, amíg az új szolgáltató beköti a netet, a réginek ugyanis a bekötés napjáig szolgáltatnia kell, ha az ügyfél úgy kívánja. A bekötött, de nem használt, vagy használt, de késõbb lemondott vonalak hordozására is lehetõség lesz ezentúl - korábban csak úgy lehetett ilyen vonalakat alternatív szolgáltatóhoz vinni, ha elõtte az ügyfél megrendelt egy hangszolgáltatást a nagy szolgáltatótól.

Nyomulhat a VoIP

A határozatokban leírt változások nemcsak a telefonelõfizetés nélküli ADSL-csomagok piaci liberalizációját segítik, hanem a VoIP (Voice over IP, azaz internetes beszédátvitel) technológián alapuló telefonkapcsolat elterjedését is serkentheti. A liberalizáció másik lehetséges eszköze, a vonalbérlet kérdése azonban még mindig megoldatlan. Májusban az egyik legnagyobb alternatív szolgáltató, a Tele 2 úgy nyilatkozott, hogy a hurokátengedés a magas befektetési költségek miatt ritkábban lakott területeken nem térülne meg a szolgáltatók számára, ezért a vonalbérlet bevezetésére is szükség lenne. Akkor az NHH elutasítóan reagált mondván, hogy egy ilyen hirtelen változtatás káoszt okozna a hazai távközlési piacon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!