Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jöhet a telefonelőfizetés nélküli ADSL

2006.09.18. 16:16
Pénteken hirdette ki a telefonszolgáltatók referencia hurokátengedési ajánlataira vonatkozó határozatait a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa. A jelentõs piaci erejű szolgáltatókat nagyobb díjcsökkentésre kötelezték, és a vonalhordozás is könnyebbé vált - az alternatív szolgáltatók már régóta vártak erre.

Az ajánlatok a szolgáltatók hurokátengedésre vonatkozó feltételeit, valamint havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait tartalmazták. A teljes és részleges hurokátengedés (vagyis a telefonvonal elõfizetõhöz bekötött szakaszának átengedése) régóta vitatott kérdés volt már a piacon, mivel a kisebb, alternatív szolgáltatók sok helyen csak olyan ügyfelekkel számolhattak, akik hajlandóak voltak egy nagy szolgáltatónál elõfizetni egy telefonvonalra.

Olcsóbb vizsgálatok

A hurokátengedés legnagyobb egyszeri tétele az úgynevezett hurokalkalmasság vizsgálat, amely kideríti, hogy az adott vonal alkalmas-e a szélessávú ADSL-szolgáltatásra. Ennek költsége a határozatok értelmében jelentõsen csökken (az Emitelnél 66, az Invitelnél 73, a Magyar Telekomnál 75 és a Monortelnél 82 százalékkal), ezzel az egyik nagy piaci akadály elhárul az alternatívok nyomulása elõl. Ráadásul ezt a díjat ezentúl csak abban az esetben kell megfizetni, ha korábban nem volt még ADSL a vonalon. Az NHH a határozatoktól azt várja, hogy a helyi hálózattal nem rendelkezõ, kisebb szolgáltatók is több lehetõséghez jutnak, és hurokátengedésre épülõ ADSL-csomagokkal élénkítik a piaci versenyt.

Mindent az elõfizetõért

Ez nyilvánvalóan jó a potenciális elõfizetõknek is, ha ugyanis a NHH számítása beválik, az alternatív szolgáltatók ügyfeleinek nem kell majd szerzõdniük egy nagyobb szolgáltatóval is csak azért, hogy fenntartsák az ADSL-hez szükséges telefonvonalat. A vonalhordozás is könnyebb lesz: ezentúl nem kell hónapokat várni, amíg az új szolgáltató beköti a netet, a réginek ugyanis a bekötés napjáig szolgáltatnia kell, ha az ügyfél úgy kívánja. A bekötött, de nem használt, vagy használt, de késõbb lemondott vonalak hordozására is lehetõség lesz ezentúl - korábban csak úgy lehetett ilyen vonalakat alternatív szolgáltatóhoz vinni, ha elõtte az ügyfél megrendelt egy hangszolgáltatást a nagy szolgáltatótól.

Nyomulhat a VoIP

A határozatokban leírt változások nemcsak a telefonelõfizetés nélküli ADSL-csomagok piaci liberalizációját segítik, hanem a VoIP (Voice over IP, azaz internetes beszédátvitel) technológián alapuló telefonkapcsolat elterjedését is serkentheti. A liberalizáció másik lehetséges eszköze, a vonalbérlet kérdése azonban még mindig megoldatlan. Májusban az egyik legnagyobb alternatív szolgáltató, a Tele 2 úgy nyilatkozott, hogy a hurokátengedés a magas befektetési költségek miatt ritkábban lakott területeken nem térülne meg a szolgáltatók számára, ezért a vonalbérlet bevezetésére is szükség lenne. Akkor az NHH elutasítóan reagált mondván, hogy egy ilyen hirtelen változtatás káoszt okozna a hazai távközlési piacon.