Valér
4 °C
8 °C

Vácon gyártják a terabájtokat

2005.04.18. 11:30
A zajos iroda tavasszal rossz hatással van az emberre, mozdulni kell. Járműre szállok, és megnézem, hol rakják össze hazánkban a legtöbb terabájtot.

A célpontként megjelölt épület kívülről jellegtelen, de a táblák szerint jó helyen járok, itt gyárt csúcstechnikát az IBM és a Zollner. A két cég szimbiózisáról annyit érdemes tudni, hogy a Zollner gyártja a gardróbszekrény méretű dobozokat és a többi fémketrecet, amelyekbe az IBM szilíciumot és más egzotikus anyagokat pakol különféle csipek, processzorok, merevlemezek és kábelek képében, majd az egészet nagyon drágán eladja.

A kirándulást megelőző eligazításon megtudtam, hogy az IBM magyar részlegének most nagyon jól megy, a világnak egyre több terabájtra van szüksége, de a furcsa amerikai cégpolitika miatt konkrét eladási adatokat nem mondanak, így a növekedési mutatóikat nem tudnám elhelyezni a világpiaci eredményeket ábrázoló grafikonokon. Nekünk mindenesetre jó hír, hogy a magyar szakemberek már nemcsak "doboztologatóként" foglalkoznak a szerverekkel, hanem a technológiához is közel kerültek. Ezt Burián Zoltán mondta, a magyar IBM-leány technológiai üzletágának a vezetője.

Fortress

A szögesdróton túl szigorú szabályok vannak, fényképezni tilos, mindenütt őrök, és a csapatunk is kap egyet kíséretnek, nehogy ellopjunk egy szervert, amikor a magyarázó mérnökök éppen más irányba néznek. Régen állítólag eltűntek alkatrészek, de nehéz elképzelni, hogy azokat miként értékesítették a feketepiacon. Az itt gyártott DS8000 nevű brutális szervert ugyanis főleg pénzintézetek és más megavállalatok veszik, amelyek nem az érdi piacon szereznek warezolt szoftvereket és kétes eredetű hardvereket.

A szervererdő ösvényein haladva elsősorban arra koncentrálok, nehogy átlépjem a piros biztonsági csíkot, ki tudja. Színes kábelkígyók himbálózva csábítanak a vonalon túlra, de tudom, mérgükkel villámként csapnának agyon. A hightech túra során a gyárban dolgozó mérnökök szájából elhangzik, hogy itt nincs futószalag, minden szekrénybe két ember rakja a helyére az összes csavart, szeget és kábelt. A minőséget sok ezer ellenőrzési pont garantálja, a tárolókat magas páratartalmon és hőmérsékleten is tesztelik. Ötven órás szaunázás folyamatos terhelés alatt, nem szívesen lennék a helyükben.

Rövidesen magunk mögött hagyjuk a gyárat, levetjük antisztatikus védőruhánkat és kitoloncolják csapatunkat. Vácon van más látnivaló is, de nem vágyunk újabb szögesdrótokra, ezért inkább ejtőzünk egyet a Duna partján, majd hazamegyünk.

Hightech

Talán érdemes megjegyezni, hogy Vácon olyasmit gyárt az IBM, amit máshol nem, és az üzemben nemcsak munkások, hanem diplomás mérnökök is dolgoznak, több mint száz. A már említett adattároló szervereket a világ minden tájára elviszik, és még azokat a példányokat is külföldre szállítják, amelyek végül Magyarországon kötnek ki. Évente tízezernyi terabájt leszállítására van kapacitásuk, amely felfoghatatlan nagyságrend, talán nincs is ennyi adat a világon. Ilyen gépeket legfeljebb rendszergazdák látnak, hiszen nekünk, átlagjúzereknek nincs szükségünk 1-192 terabájtos háttértárra, több processzoros Power5 szerverekre, fibrechannel összeköttetésre meg skálázhatóságra. Nekünk elég, ha fut a Worms.