Új domain-nevek a világhálón?

2000.03.14. 14:54
Gyökeres változások előtt áll az internet: ha a domain-nevek kiosztását irányító nemzetközi szervezet, az ICANN májusban dönt az új TLD-k, vagyis Top-Level Domainek bevezetéséről, akkor legalább hat, de akár tíz új legfelsőbb szintű domain-név is meghonosodhat a világhálón. Ez azt jelenti, hogy a túlzsúfolt ".com-mező", illetve a szintén gyakran használt .org-végződés mellett új domainek nyílhatnak meg a felhasználók előtt. A Ralph Nader csoport - a ZDnet szerint - máris javasolta, hogy vegyék fel az új elnevezések listájára a .sucks és az .itsnotfair domaineket is.

Lesz .sucks domain-végződés?
Öldöklő küzdelem a .com nevekért
A .com végződésű domainek rendkívüli módon túlzsúfoltak. A Wired News felmérése szerint az angol szótárak sztenderd szókincséből (25,5 ezer szóból) csupán 1760-at nem használtak fel eddig .com-végződésű domain-névként.

A túltelített .com-mezőn öldöklő küzdelem folyik egy-egy hangzatosabb névért, illetve azokért a domainekért, amelyek valamelyik nagyobb cég - egyébként már jól bejáratott - márkanevével egyeznek meg. Így aztán nem ritka, hogy a "cybersquatting"-ból (cyber-foglalásból) - vagyis abból, hogy valaki bejegyezteti magát egy "közismert név.com" típusú internet-címen - nagy üzletet lehet csinálni: a multinacionális vállalatok komoly összegeket fizetnek azért, hogy ők birtokolhassák a nevükkel azonos, .com-végződésű webhelyeket.

Az ICANN a napokban fejezte be Kairóban, Egyiptom fővárosában azt a tanácskozását, amelyen többek között a szervezet új vezetéséről, pontosabban annak választási mechanizmusáról döntöttek. Az internet kereskedelmi alkalmazásait felügyelő nemzetközi csoport várhatóan idén májusban, Yokohamában (Japánban) határoz arról, hogy bevezetnek-e új domain-neveket a világhálón.

Az internet őrei

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) egy non-profit szervezet, amely az internet technikai "üzemeltetéséért" felel. Feladataik között szerepel többek között az IP-címek kiosztásának, a domainnév-rendszer karbantartásának és a rootszerver-hálózat felügyeletének megszervezése. A szervezet az amerikai kormánnyal kötött szerződés értelmében alszervezeteken keresztül végzi el a feladatait, ilyen például az IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Az IANA-t az internet kezdeti szakaszában az amerikai kormány pénzelte, folyamatban lévő átszervezése után az internetből élő cégek fogják az anyagi támogatást biztosítani.

Yokohamában nem csupán a bevezetésről, hanem arról is döntenie kell az ICANN-nek, mikortól honosítja meg az új TLD-ket, hányat fogad el a javaslatok közül (egyelőre még bizonytalan az is, hogy ki tehet javaslatokat), illetve hogyan választják majd ki a domain-neveket. A Ralph Nader csoport például máris javasolta, hogy azoknak a civil szerveződéseknek és fogyasztói csoportosulásoknak, amelyek nem kereskedelmi domainekre tartanak igényt, különítsenek el .sucks, .unions és .itsnotfair elnevezésű TLD-ket.

Ezekre azért lenne szükség a Ralph Nader csoport szerint, hogy a nagy cégek véleménye mellett - például AOL.sucks cím alatt - az adott vállalat nézeteitől eltérő álláspontok is nyilvánosságot kapjanak. A Ralph Nader szerint ezek azért is fontos web-helyek lennének, mert az érintett vállalat biztosan nem akar ilyen site-ot fenntartani. (Ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ezek az óriásvállalatok nem fogják-e felvásárolni azokat a domain-neveket, amelyek esetleg őket bíráló véleményeknek adnak teret.)

Az ICANN egyelőre nem hozta nyilvánosságra az új TLD-változatok listáját, de megígérte, hogy előzetes felülvizsgálat után web-site-ján közzéteszi azokat. A nemzetközi szervezet felkérte albizottságait, hogy a domain-nevekkel kapcsolatos állásfoglalásaikat április 20-ig juttassák el a vezetőséghez. Ezzel párhuzamosan a World Intellectual Property Organization (a szellemi tulajdonnal foglalkozó világszervezet) összeállítja azt a listát, amely az úgynevezett "híres márkaneveket" tartalmazza. Ezeket a jövőben - az új domain-nevek bevezetésekor - nem foglalhatják el a cybersquatterek, fenntartják őket jogos(nak vélt) gazdáiknak, s így az ICANN reményei szerint kiküszöbölhetők lesznek a végeláthatatlan jogi csatározások.  • Hírek
  • Támogatások