Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Perre készülnek a TVNet lepasszolt ügyfelei

2001.12.05. 15:04
Kiszorulhat a budapesti piac nagy részéről a kábeltévés internetszolgáltatás hazai úttörője, a TVNet Kft., miután a saját internetszolgáltatóval (Chello) rendelkező UPC Magyarország Kft. felvásárolta az internetszolgáltatásra korábban a TVNettel szerződött kábelhálózatokat. A XIII. kerületi hálózatból december végén kivonuló TVNet mégis a Chellót ajánlja maga helyett, és nem hajlandó visszafizetni a 48 ezer forintos beugrót hoppon maradt ügyfeleinek. A félrevezetett ügyfelek perre készülnek a szolgáltató ellen.
Amikor a KFKI Rt. és a MAVA (Magyar-Amerikai Vállalkozásfejlesztési Alap) tulajdonában álló TVNet Kft. kábeltévés internetszolgáltatásba kezdett először Budapest ötödik, majd további kerületeiben, az UPC Magyarország Kft. még nem volt sehol: a helyi kábeltévé-hálózatok az önkormányzatok és kisebb társaságok tulajdonában álltak.

A TVNet velük szerződött a kábelhálózat internetesítéséről, és ezeket a szerződéseket az infrastruktúra felvásárlásával az UPC örökölte meg. Az UPC azonban saját internetszolgáltatóval is rendelkezik, a Chellóval, amelyet éppen az UPC-tulajdonú kábeltévé-hálózatok internetesítésére hozott létre. Az UPC által felvásárolt V., XIII. , XIV. kerületi kábelhálózatokon tehát az a különös helyzet állt elő, hogy a fogyasztók két, azonos infrastruktúrán versengő szolgáltatás közül választhattak - volna.

A kábeltévé-hálózatokat nem nyitja meg a liberalizáció

A magyar távközlésnek egyelőre nem erőssége a szolgáltatás alapú verseny: akié az infrastruktúra, azé az előfizető - kivéve ha törvény kötelezi a rivális szolgáltató beengedésére, ez azonban a távközlés liberalizációját szabályozó egységes hírközlési törvény értelmében csak a vezetékes telefonhálózatra lesz érvényes a jövő évben esedékes piacnyitás után, a kábeltévé-hálózatokra nem.

Az UPC tehát a szerződések lejártával (XIII. kerület: 2001. december; XIV. kerület: 2003 közepe; V. kerület: 2004 közepe) nem látja szívesen a TVNetet a kábelhálózatán. Ehhez joga van, ám a XIII. kerületi kábeltévé-hálózatból december végén kivonuló TVNet annak ellenére nem hajlandó visszafizetni a 48 ezer forintos beugrót ügyfeleinek, hogy a Satimex Kft. egykori hálózatán még tavaly is terjeszkedő cég több előfizető egybehangzó állítása szerint szerződéskötéskor nem tájékoztatott arról, hogy egy év múlva a szolgáltatás felmondására, és a beugró ellenében felszerelt eszközök leszerelésére kényszerül.

A TVNet illetékese az Index érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy cége a PTK és a TVNet Vállakozási feltételei szerint a belépési díjat nem köteles visszafizetni. A XIII. kerületben háromféle hálózat működött korábban, melyeket a TVNet úgy cserélt le, hogy a költségeket nem terhelte az ügyfelekre. A háromféle rendszer egyikénél egy végpont kiépítése 350 ezer forintjába került a szolgáltatónak, az ügyfeleknek azonban itt is csak 48 ezer forintot kellett fizetni belépési díjként, tehát a TVNet legalább annyira hosszútávúnak szánta a szerződéseket, mint az ügyfelei, az elmúlt időszakban pedig egyáltalán nem szedtett belépési díjat.

A TVNet kiadta előfizetői adatait

A két szolgáltatás paraméterei
TvNet
Letöltési sebesség: 200Kbyte/s
Feltöltési sebesség: 60Kbyte/s
Forgalmi korlát: nincs
Bruttó ár: 10000 Ft/hó

Chello
Letöltési sebesség: 512Kbit/s = 64Kbyte/s
Feltöltési sebesség: 128Kbit/s = 16 Kbyte/s
Forgalmi korlát: 15 GB
Bruttó ár: 10900 Ft/hó

Az egyoldalúan, a szolgáltatás "lehetetlenülésére" hivatkozva szerződést bontó TVNet a beugró visszafizetése helyett a Chellót ajánlotta mintegy 400 angyalföldi ügyfelének, a "gyors műszaki és technikai átállásról" megállapodást is kötött az UPC-vel. A 25 ezer forintos installálási és 10 ezer forintos modem letéti díjat az UPC a megállapodás értelmében elengedi azoknak az egyéni előfizetőknek, akik december 31-ig szerződést kötnek a Chellóra - a dolog szépséghibája, hogy a Chello idén minden új előfizetőjének elengedi a beugrót, viszont a TVNet-től átvett előfizetőktől is egyéves hűségnyilatkozatot követel, ugyanúgy mint bármelyik új előfizetőtől. Ráadásul a Chello forgalmi korlátozást érvényesít a szolgáltatásban, míg a TVNet eleve magasabb sávszélességű szolgáltatása forgalmi korlátozást nem tartalmazott.

A TVNet szerződésbontásról szóló levele után az UPC ügynökei személyesen is felkeresték az érintett előfizetőket, amit ők adatvédelmi szempontból is megkérdőjelezhető gyakorlatnak tartanak, hiszen nem nyilvánították ki, hogy élni kívánnak az UPC ajánlatával, tehát személyes adataik feltehetően jogosulatlanul kerültek a céghez. Hagymássy András, az UPC Magyarország szóvivője az Index érdeklődésére megerősítette, hogy az előfizetők listáját a TVNettől kapta meg a szolgáltató.

A TVNet illetékese szerint erre azért volt szükség, mert a kerületben az egyetlen elérhető szélessávú szolgáltatás napjainkban a Chello, másrészt pedig így tud az ügyfél a lehető legkevesebb kényelmetlenség mellett, kvázi folyamatos szolgáltatást igénybevenni. "Természetesen a szóba jöhető technológiák vizsgálatán folyamatosan dolgozunk és megvalósíthatóság esetén azokat alkalmazni is fogjuk" - áll az Indexnek eljuttatott állásfoglalásban.

A károsultak perre mennének

A TVNet hoppon maradt angyalföldi ügyfelei pert fontolgatnak az őket cserbenhagyó szolgáltató ellen. "A Polgári Törvénykönyv szerint a másik szerződő fél félrevezetésének minősül, ha szerződéskötéskor az egyik szerződő fél a szerződés szempontjából lényeges körülményt elhallgat. Az előfizetési szerződésünk megkötésekor Önök elhallgatták előlem azt az egyáltalán nem mellékes körülményt, hogy a Satimex Kft. 13. kerületi kábelhálózán csak 2001. december 31-ig van joguk szolgáltatni. [_] Ugyancsak a Polgári Törvénykönyv szerint amennyiben bármely félnek a szerződés teljesítését veszélyeztető körülmény jut tudomására, úgy erről haladéktalanul köteles értesíteni a másik szerződő felet. Önök a Satimex-hálózatnak az UPC Magyarország Kft. általi felvásárlása óta tisztában voltak azzal, hogy nem lesznek képesek elérni a kábelhasználati szerződés meghosszabbítását, hiszen már ismerhették az UPC külföldi gyakorlatát. Az ügyfeleiket félrevezető szándékukat igazolja, hogy számos előfizető kérdésére még 2001 őszén sem voltak hajlandóak megjelölni a szolgáltatási szerződésük lejáratának dátumát, noha az más forrásokból már ismert volt" - áll az egyik előfizető nyílt levelében, amelyet Börtsök Zoltánnak, a TVNet ügyvezetőjének címzett.

Az előfizetők vitatják a szolgáltatás ellehetetlenülésének tényállását is. A TVNet többfelé mikrohullámon szolgáltat "kábelnetet", és erre módja lenne a XIII. kerületben is. Ilyen ajánlattal egy hasonló nevű cég, a TVNetworks meg is kereste a hoppon maradt előfizetőket: 8 ezer forintos beugróval és sávszélességtől függő havidíjjal építene ki mikrohullámú internetelérést a kerületben. A TVNet az Indexnek nyilatkozó illetékese szerint viszont a mikrohullámú összeköttetés 2,4 Ghz-es frekvenciája nem alkalmas ilyen nagyszámú végpont kiszolgálására, az ennél újabb technológiák pedig legkorábban 2002-re várhatók.

A vidéken is terjeszkedő TVNet Budapesten egyre inkább az ADSL-szolgáltatására helyezi át a hangsúlyt, ez azonban Angyalföldön egyelőre nem elérhető.

Legközelebb Zuglóban, majd a Belvárosban lehetetlenül el a szolgáltatás

Rosszmájúak szerint a TVNet és az UPC kitűnő kapcsolatát a zuglói kábeltévé adásvétele alapozta meg: 1999 októberében a KFKI Számítástechnikai Rt. (a TVNet egyik tulajdonosa) megvásárolta a zuglói kábeltévét, és oda nyilatkozott, hogy a MAVA (a TVNet másik tulajdonosa) segítségével kívánja azt fejleszteni. Ehelyett alig kilenc hónap múlva, 2000 júliusában - feltehetően busás haszonnal - továbbpasszolta azt állítólagos riválisának, az UPC-nek. Zuglóban a "szolgáltatáslehetetlenülés" ottani időpontjában, 2003 közepén (majd az V. kerületben 2004 közepén) feltehetően az angyalföldi forgatókönyv szerint bontanak majd szerződést a TVNet kábeltévés ügyfeleivel - hacsak 13. kerületi sorstársaik addig sikerre nem viszik ügyüket a piaci verseny helyett a megállapodást választó szolgáltatóval szemben.