Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A Vivendi matávabb a Matávnál

2001.02.02. 19:00
A Matáv februártól érvényes tarifái hallatán sokan felkapták a vizet, és számlát vigyázó szemüket az alternatív szolgáltatókra vetették. A Matáv birtokain kívül eső területeken azonban még sanyarúbb a helyzet, a második legnagyobb koncessziós szolgáltató, a Vivendi tarifái kis híján minden területen magasabbak leendő versenytársa árainál.
Akik a Matáv új tarifái hallatán arra gondoltak, majd jól elköltöznek az egyetlen nemzetközi nagyvállalatként jelen lévő koncessziós szolgáltató területére, üljenek nyugodtan vissza a kanapéra, csomagolják ki a bőröndöket. A hat megyében 9 körzetet kiszolgáló V-fon lakossági árai az alapdíjakat leszámítva mindenütt magasabbra lettek kalibrálva a Matávénál.

A szogáltató új tarifáit beharangozó közlemény szerint a Matáv 3,18 százalékos korrekciójával szemben átlagosas csak 2,4 százalékkal emelték az árakat, ám nem elhanyagolható szempont, hogy ezen belül a lakossági tarifák 5,9 százalékkal emelkedtek.

Hogyan örüljünk a Matáv-tarifáknak?

A Matávhoz hasonlóan másodperc alapú szálmázásra áttért V-fon egyéni fővonalak után bruttó 2680 forintot számláz, ami közel 8 százalékkal kevesebb, mint konkurense 2885 forintos ára. Ezzel vége is az árversenynek, hiszen a V-fon üzleti fővonala (3975 forint) már többe kerül, mint a Matávé (3875 forint).

A beszélgetések díjainál a V-fon árait a Matáv általános Bázis díjcsomagja ellen futtatuk ki: kiderült, hogy a nagyobb monopólium előfizetői még mindig jobban járnak. Minkét társaság ,,a nemzetközi trendeknek megfelelõen", illetve ,,az áttekinthetőség kedvéért" két időzónát különböztet meg: 7-18 óráig csúcsidő, 18-tól reggel 7-ig, valamint hétvégén kedvezményes tarifával számolnak.

Csúcsiőben a Matáv bruttó 9 forintot, csúcsidőn kívül 4,5 forintot számol fel percenként, ami a V-fonnál 12,5 illetve 5 forintból jön ki. Kapcsolási díjért a V-fon időszaktól függően 7,5 vagy 5 forintot számláz, míg a Matáv ezt egységesen 4,75 forintban állapította meg. A helyközi, a belföldi és a nemzetközi hívások esetén szinte mindenben alacsonyabb, esetenéként azonos árakkal dolgozik a Matáv.

Internetet mindenkinek?

A Matáv egyelőre nem ismertetette részletesen internetes kedvezményeit, annyi biztos, hogy a 06 51-es behívó számon elérhető szolgáltatások ára február 1-jétől csúcsidőben percenként 7,5, kedvezményes időszakban 3,75 forint, kapcsolási díj nincs. A V-fon nem változtatott tavalyi árain, és megőrizte a négy idősávra bontott felosztást is. Ez körzetektől és előfizetői csomagoktól függően általában csúcsidőben (9.00-15.00 óra között) 10 forint, nappal (7.00-9.00 óra között és 15.00-18.00 óráig) 7,5 forint, kedvezményes időszakban (5.00-7.00, valamint 18.00-22.00 óra között és hétvégén) 3,75 forint, míg éjszaka 2,5 forint.

A Monortel erősíti a szabályt

A szintén másodperc alapú számlázást alkalmazó, az UPC Magyarország Kft. tulajdonába került Monortel eddig minden szolgáltatót lezúzott kedvezményes internetes és beszélgetési tarifáival, amit a 2001-es áremelés után is tartani tudott. Az egyéni előfizetői díj havonta bruttó 2387,5 forint, az internetes hívások ára pedig bruttó 2,25 forint, amihez este héttől reggel hétig tartó időszakra átalánydíjas csomagot lehet vásárolni havonta 4000 forintért. Ha mindenképpen költözni akarunk, irány Monor.