A Vivendi felvásárolná a Seagramet

2000.06.14. 11:04
A francia közüzemi és médiacég, a Vivendi, illetve leányvállalata, a Canal Plus SA tévétársaság tárgyalásokat folytat az észak-amerikai Seagram felvásárlásáról. Ha létrejön a fúzió, egy 100 milliárd dollár tőzsdei értékű új cég kelhet életre, amelynek éves árbevétele 65 milliárd dollárt tenne ki.
A Seagram vételárát a Bloomberg hírügynökség több mint 40 milliárd dollárra teszi. A Bronfman család által ellenőrzött Seagram elsősorban szeszipari és médiaérdekeltségekkel rendelkezik. A részvénycserén és adósság-átvállaláson alapuló ügylet során a franciák a Seagram tőzsdei árfolyamánál 32 százalékkal többet kínálnak a részvényekért, és 9 milliárd dollárnyi hitel törlesztését is magukra vállalnák.

Az AOL/Time Warner potenciiális riválisa jöhet létre

Az elsősorban elosztóhálózattal rendelkező Vivendi most komoly tartalmakhoz juthat
A tranzakció eredményeként a Vivendi különböző üzletágait (a Canal Plus és a British Sky Broadcasting fizetős tévécsatornákat és az internetes érdekeltségeket) egyesíthetné a Seagram által birtokolt Universal filmgyárral, illetve a hasonló nevű zenei kiadóval. Ezzel olyasfajta konglomerátum jöhetne létre, amely felvehetné a versenyt például az Amerikában bejelentett Time Warner/AOL-egyesüléssel.

Az elsősorban elosztóhálózattal rendelkező Vivendi most komoly tartalmakhoz juthat hozzzá, így kiépített csatornáin a szolgáltatás színvonalát filmekkel és zenei produkciókkal emelheti - vélekedett egy elemző a tárgyalásokról szóló hivatalos közlemény után.

A bejelentés nyomán a Seagram árfolyama csaknem 5 százalékkal emelkedett a New York-i tőzsdén, míg a Vivendi papírjai 0,8 százalékot estek Párizsban. A Bloomberg a Vivendi kapcsán megjegyzi: a francia vállalat régóta tervezi, hogy elsődleges tőzsdei kibocsátással leválasztja közüzemi érdekeltségeit, ezzel is a rendkívül dinamikusan fejlődő informatikai, távközlési és médiaszektorra koncentrálva.

A Seagram eltűnik?

A Seagram önálló társaságként valószínűleg eltűnik majd a gazdaságtörténetből
A hírek szerint az egyesített Vivendi/Seagram cégben a Seagram eddigi vezetője, Edgar Bronfman Jr. (akinek egyébként az édesapja a Zsidó Világkongresszus elnöke) fontos szerpet fog kapni. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az ifjabbik Bronfman korábbi üzleti döntéseit sok bírálat érte az elmúlt években, és sokan a családi vagyon elértéktelenedésétől tartottak, látva a rossz befektetések következtében hanyatló részvényárfolyamokat.

Edgar Junior most azonban - ha a Vivendivel tervezett tranzakció létrejön - rácáfolhat a szkeptikusokra, hiszen ismét növekedhet a vagyona. Igaz, a Seagram önálló társaságként valószínűleg eltűnik majd a gazdaságtörténetből, miután szeszipari és szórakoztatóipari érdekeltségeinek egy részét minden bizonnyal el kell adnia a franciákkal lebonyolított fúzió miatt.  • Tippek
  • Babaváró hitel