Egyedül nem megy?

2000.02.28. 15:55
A régi offline és az új internetes üzlet egymásra talál idén, ez már biztos. Az America Online és a Time Warner házassága után szépen sorra jönnek a híresztelések a többiekről. Műkincspiaci források szerint az eBay meg akarja vásárolni a Sotheby's aukciósházat, kihasználva a cégnél kialakult fejetlenséget. Eközben Rupert Murdoch News Corp. birodalma tárgyalásokat folytat a Yahoo portállal egy hosszútávú és széleskörű együttműködés reményében.
A The Independent című londoni napilap értesülése szerint az eBay internetes aukciósház 1,6 milliárd dollárért akarja felvásárolni a Sotheby's-t. A híresztelés alapját az adta, hogy a 250 éves vállalatnál a közelmúltban két vezető is lemondott, mivel az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított a cég árpolitikájával kapcsolatban. Az eBay szóvivője nem nyilatkozott a spekulációról, eBay-közeli források szerint azonban nem tartják valószínűnek a Sotheby's esetleges felvásárlását.

A minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított a Sotheby's és a Christie's ellen Nagy-Britanniában, Ausztráliában és az Egyesült államokban is. A hivatal szerint az aukciósházak titkos megállapodást kötöttek az eladási jutalék összehangolásáról. A két cég a világ négymilliárd dolláros aukcióspiacának 95 százalékát birtokolja. A Sotheby's részvényeinek árfolyamat 20 százalékkal csökken, miután januárban megszellőztették a két nagy rivális "kiegyezését". A Christie's büntetlenségért cserébe együttműködik a nyomozóhatósággal, így a Sotheby's helyzete még kínosabb.

A jelenleg 7,7 millió regisztrált felhasználóval rendelkező, öt éve alapított eBay tőzsdei értéke pénteken 20 milliárd font (31,8 milliárd dollár) volt, 16-szorosa a Sotheby's értékének. A nagymúltú aukciósház csak idén kezdte meg internetes értékesítését. Az eBay tavaly már felvásárolt néhányat a legnevesebb nevek közül. A cég áprilisban 260 millió dollárért megszerezte a Butterfield & Butterfield aukciósházat, két hónappal később pedig a legnagyobb német aukciósház is birtokába került egy 43 millió dollár értékű részvénycsere keretében.

Murdoch a szatellit-terjesztés híve
A New Yorker magazin munkatársai kifigyelték, amint Peter Chermin, a News Corp. kettesszámú vezetője a Yahoo-t alapító Jerry Yanggal találkozgatott, üzleti alapon. A jól értesültek úgy tudják, hogy bár egyelőre még semmit nem öntöttek cementbe, feltehetőleg komoly együttműködésről lesz szó. A szövetség parabolája alatt a News Corp. műholdas internet-hozzáférést biztosítana a Yahoo oldalaihoz és felkínálná a Yahoo-nak a tartalmát, a csomagban olyanok szerepelnek, mint a Fox News és a London Times.

A két cég önálló maradna, de jelentős részesedést vásárolnának egymásba. Yang nemrég azt nyilatkozta a New Yorker magazinnak, hogy szívesen szövetkezne egy régi médiabirodalommal, de a felvásárlást nem szívleli. "Stratégiai partnerekre van szükségünk, esetleg később kisebb partnereket vásárolnánk fel. A hírt nem kommentálta sem a News Corp., sem a Yahoo. A News Corp. egy hete jelentette be, hogy egy vállalatba szeretné összevonni műholdas egységeit. A Murdoch-birodalom a szatellit-terjesztés híve, míg az egy hónapja bejelentett AOL-Time Warner páros és az AT&T is a kábeltévében látja a jövő hálózatát.  • Tippek
  • Bankszámla