Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Néhány magyar városból lehetett csak látni a holdfogyatkozást

2018.07.27. 20:48 Módosítva: 2018-07-28 12:07:12

Az ország nagy részén felhős volt az ég péntek éjjel, így csak néhány szerencsés helyen lehetett látni a várva várt vérholdfogyatkozás és a Mars vörös tündöklését.

Péntek este az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása történt meg, az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal pedig 15 éve nem látott fényességben ragyogott a vöröses fényű Mars, ami pont ezen az éjszakán volt szembenállásban és földközelben.

Sajnos nem sokkal a fogyatkozás előtt elég elkeserítően nézett ki az ország felhőtérképe, egyedül Battonya környékén nem volt felhő 19:40-kor:

felhos.png

A fogyatkozás részletes menetrendje így nézett ki:

  • Részleges fázis kezdete: 20:24
  • Teljesség kezdete: 21:30
  • Teljesség közepe (Ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold.): 22:21
  • Teljesség vége: 23:13
  • Részleges fázis vége (már 28-án) 00:22
  • Félárnyékos fázis vége: 01:28

A teljes fogyatkozás 1 óra és 43 percen át tart.

Úgy tűnik, a közelünkben azoknak van igazán szerencséjük, akik épp Horvátországban, azon belül is Isztrián nyaralnak, ott viszonylag felhőmentes lesz az égbolt. Magyar élő közvetítés az időjárás miatt nem is volt. 

Online ezért a legjobb volt a NASA körkapcsolását figyelni, itt kiírták, hogy éppen honnan jelentkeztek be. Visszatekerve meg lehet nézni az egészet elölről:

Rómából ezt az élőt adták, bár innen leginkább csak fotókat:

A namíbiai közvetítés indult a leghamarabb, este fél 10-re majdnem el is tűnt a Hold:

Kértük olvasóinkat, hogy akik Magyarországon látják valahol a fogyatkozást, az ne habozzanak írni nekünk, és eleinte nagyon nem akart jönni semmi az ugyelet@mail.index.hu-ra, aztán 11 óra körül beindult a képek áradata, eddigre valamennyire kitisztult az ég. Köszönjük mindenkinek, aki küldött fotót, alább egy válogatás a beérkezett képekből:

Görögországból kaptuk az első profi képet, ott így kelt fel a Hold a Poszeidón-templom előtt, mielőtt fogyatkozni kezdett:

Ezt peidg egy kedves olvasónk Horvátországból, Virből küldte, ott már hamarabb jól látszott a Hold fogyatkozása és az  erősen világító Mars is, mint nálunk:

Magyarországról az első képet egy olvasónk küldte, aki egy középkategóriás mobillal fotózta az eseményt az Eperjeske Rendező pályaudvaron, a vasúton (ez Záhony környékén található), de a mobil miatt csak két kis folt volt látható rajta (azért köszi!). A másodikat pedig Komárom-Esztergom megyéből, Csémről kaptuk, ezen már jobban kivehető volt, hogy milyen vörös a Hold:

Később hasonló fotókat küldtek nekünk Nyíregyházáról többet is, Tiszatelekről, Sopronból, a Zala megyei Csesztregről és Söjtörről is, és Keszthelyen, de Debrecenben is elkezdett 11 körül tisztulni az ég. Karcagról egy ilyen jó képet kaptunk Gedeontól:

Amíg bírtam követni, a csúcsot ez a tiszaújvárosi fotó jelentette Dánieltől:

Erdélyből is több helyről is írtak, Őriszentpéterről, Székelyudvarhelyről és a Hargitáról is, hogy tökéletesen látszott onnan az egész. 

Közben a világ több táján óriási volt a készültség, távcsövekkel felszerelkezve nézték a jelenséget a szerencsésebb helyeken, nézze meg róla galériánkat:

Az ország nagy részén viszont ez a mém volt péntek este a legaktuálisabb: