Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagymenő ukrán hekkercsapatot azonosított be az USA

2018.08.01. 19:38

Ukrán hekkereket tartóztatott le az Egyesült Államok, írja meg nem nevezett forrásaira hivatkozva a Reuters. A hírügynökség szerint a gyanúsítottak a Carbanak nevű hekkercsapat tagjai, amely a szakértők szerint az egyik legtermékenyebb ilyen kiberbűnöző szervezet, A hivatalos bejelentést az elfogásról állítólag hamarosan megteszi az USA igazságügyi tárcája és az FBI, ezen részt vesz majd a Mastercard és a Visa  képviselője is.

A Reuters emlékeztet arra, hogy márciusban a spanyol rendőrség is letartóztatta a Carbanak egyik feltételezett vezérét, az akkori hírek egymilliárd dolláros kiberlopásról szóltak, a pénzt bankszámlaegyenlegek és ATM-ek meghekkelésével szedték össze.

Frissítés: A hivatalos bejelentésről a BBC azt írja, három gyanúsítottról van szó, akik több mint 120 amerikai céget támadtak kártevőkkel, de a célpontjaik között voltak brit, francia és ausztrál vállalatok is. A csapat Fin7,  Carbanak és JokerStash néven is ismert a "szakmában". 

A csapat több mint 15 millió bankkártya adatait szerezte meg csak Amerikában, ezeket a dark neten árulták. A károkat több tízmillió dollárra teszik a hatóságok.

A gyanúsítottak közül egy ember van amerikai őrizetben, a 33 éves Fedir Hladyr, Seattle-ben. Őt a német hatóságok adták át az USA-nak, miután januárban elkapták.

Dmytro Fedorovot a lengyelek tartóztatták le, a harmadik férfi pedig a már említett spanyolországi elfogott, Andrii Kopakov. Utóbbi kettő kiadását már kérelmezte Amerika.