Jenő
-2 °C
6 °C

A méhek rá tudnak függni a rovarirtóra

2018.08.29. 20:15 Módosítva: 2018-08-29 20:16:47

A dohányzók nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek is rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére, ráadásul minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre is vágynak – írja az MTI.

A jelenséget az Imperial College London kutatói vizsgálták a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban, melynek keretében a szakemberek a poszméheknek kétféle cukoroldatot ajánlottak fel fogyasztásra.

A kutatók 10 méhkolóniát követtek figyelemmel tíz napon át, melyek mindegyikének hozzáférése volt saját nektárgyűjtő területéhez, ahová a kutatók kihelyezték az oldatokat tartalmazó etetőket. Az egyik oldat neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóval volt keverve, egy idő után pedig a méhek

egyre inkább a rovarirtó-ízű cukros oldatot részesítették előnyben.

A tanulmány vezető szerzője, Andres Arce elmondta, a neonikotinoidokról számos kutatás készült már, de eddig mindig kizárólag rovarirtóval kevert élelemmel táplálták a méheket. A méheknek ugyanakkor a valóságban van választásuk, éppen ezért azt akarták megtudni, hogy a méhek érzékelik-e a rovarirtószert, és megtanulják-e elkerülni azt azáltal, hogy nem szennyezett élelmet is felajánlanak nekik.

Kezdetben a méhek elkerülték a neonikotinoiddal kevert oldatot, ám amint megízlelték, egyre jobban kezdték előnyben részesíteni az ilyen táplálékot.

– mondta az egyik kutató, hozzátéve, hogy a neonikotinoidok ráadásul ugyanazokat a receptorokat veszik célba a méheknél, mint amelyeket az emlősöknél a vegyileg egyébként hasonló összetételű nikotin.

Arce ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további kutatásokra lesz szükség, hogy megértsék, miért részesítik előnyben a rovarok a rovarirtó ízét. Az EU-ban egyébként már korábban részleges tilalmat rendeltek el három széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóra, mivel kimutatták, hogy káros a méhekre, a tilalmat pedig most kiterjesztették minden termény esetében, amelyet nem üvegházban termesztenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?