Ödön
2 °C
11 °C

Trump szerint Kína törte fel Clinton emailjeit

2018.08.29. 09:09

Donald Trump amerikai elnök Twitter azzal gyanúsította meg Kínát, hogy ők törték fel Hillary Clinton demokrata jelölt levelezését a 2016-os elnökválasztási kampány során – írja az MTI.

Trump – a tőle már korábban is többször látott módon – kemény vádat fogalmazott meg, de sem bizonyítékkal, sem további információval nem szolgált állításának alátámasztására. Cserébe viszont gyakorlatilag megfenyegette a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és az igazságügyi minisztériumot, hogy lépjenek az ügyben, mert szerinte annyi baklövést követtek már el, hogy különben végleg elveszítik a hitelességüket. Ez a támadás persze nem meglepő, Trump és az FBI viszonya a választások óta híresen harcias.

A dpa német hírügynökség szerint Trump egy jobboldali populista blog, a Daily Caller értesüléseire alapozhatta állításait. A Daily Caller két névtelen forrásra hivatkozva gyanúsította meg Kínát. Trump egyébként már tavaly áprilisban is felvetette, hogy lehet, hogy Kína áll a kibertámadás mögött. Ezt a gyanúját akkor sem támasztotta alá bizonyítékkal.

Trump kijelentése azért is érdekes, mert az amerikai hírszerző szervezetek, a demokraták és a legtöbb republikánus is egyetért abban, hogy valójában Oroszország felelős Clinton és a demokraták levelezésének feltöréséért. Moszkva lépésének célja e verzió szerint az volt, hogy az akkori republikánus elnökjelölt, Donald Trump nyerje meg a választást. Egy amerikai vádesküdtszék vádat is emelt az orosz katonai hírszerzés (GRU) 12 tisztje ellen emelt vádat, mert beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba. Robert Mueller különleges ügyész vizsgálja Oroszország szerepét, illetve azt is, hogy összejátszott-e Trump kampánystábja Moszkvával.

Az orosz kormányzat következetesen tagadta, hogy befolyásolni igyekezett volna az elnökválasztás kimenetelét, Trump pedig az összejátszásra vonatkozó feltételezéseket találta felháborítónak, és a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott helsinki csúcstalálkozó után is önmagának ellent mondó állításokba bonyolódott az oroszok szerepéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?