Ödön
2 °C
11 °C

Közeledünk a Naprendszer legtávolabbi célpontjához

2018.08.30. 12:02

A New Horizons űrszonda bő három éve tartotta történelmi randevúját a Plútóval, új célpontként pedig a Naprendszer egy idáig még sosem látott családtagját, a Neptunuszon túli aszteroida- és kisbolygóövezet, a Kuiper-öv 2014 MU69 számú égitestét, egy úgynevezett cubewanót jelöltek ki neki.

Bár a szonda a tervek szerint csak 2019. január 1-jén fogja elérni a 2014-ben felfedezett, 30 kilométer átmérőjű szikladarabot, már most elkészítette és hazaküldte az első képet az Ultima Thule nevet kapott objektumról:

A képet augusztus 16-án lőtte a szonda LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) nevű eszköze, és valójában egy 48 képes sorozatból áll össze. Ebből a távolságból szabad szemmel még nehéz is kiszúrni a körülötte fénylő sok csillag miatt. Ugyanakkor a projektet irányító kutatók nagy örömére a felvételek arról tanúskodtak, hogy az Ultima Thule éppen ott van, ahol számítottak rá a Hubble űrtávcső képei alapján – írja az AstronomyNow.

Ahogy a Naprendszer felfedezésére indított legizgalmasabb küldetéseket bemutató cikkünkben írtuk, jövő év elején, a nagy találkozáskor a Plútótól 1,6 milliárd kilométerrel távolabb keringő Ultima Thule lesz a legkezdetlegesebb és a Földtől legtávolabbi világ, amit ember által készített űreszköz valaha elért, a New Horizons új fotói pedig valószínűleg ugyanúgy bejárják majd a világot, mint a Plútóról készült fantasztikus képek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?