Új képek érkeztek a Plútóról és holdjáról

2015.07.15. 22:30 Módosítva: 2015.07.16. 00:21

Óriási meglepetést okoztak a csillagászoknak azok az újabb felvételek, amiket szerda este adott közre a NASA, és egy napja készítette őket a New Horizons űrszonda. A Plútó első felszínközeli képén körülbelül 3500 méter magas hegyek tornyosulnak, csúcsaikat jég borítja. A hegyek valószínűleg a Plútó jeges-vizes alapjából alakultak ki.

nh-plutosurface.png
Fotó: NASA-JHUAPL-SwRI

Ezek a hegyek nem lehetnek többek 100 millió évesnél, ami nagyon fiatalnak számít, tekintve, hogy a naprendszer 4,56 milliárd éves - írja a NASA honlapja. A hegyek valószínűleg még mindig formálódnak. Abból következtetnek a hegységek fiatal korára, hogy felszínükön nem látszanak kráterek. "Ez az egyik legfiatalabb felszín, amit a naprendszerben valaha láttunk" - mondják a képeket vizsgáló geofizikusok.

A közeli kép a Plútó felszínének kevesebb mint egy százalékát mutatja, a fenti Instagram-videón látható, hogy melyiket. A New Horizons másfél órával azelőtt készítette a hegyekről a képet, hogy a Plútót legjobban megközelítette volna, 770 ezer kilométer távolságból. A New Horizons kilenc és fél évig utazott, hogy megfelelő közelségbe kerülhessen a Plútóhoz.

Charon

A másik szerda este közzétett fotón a Plútó legnagyobb holdja, a Charon látható az eddigi legnagyobb felbontásban, 466 ezer kilométeres távolságból fotózva.

nh-charon
Fotó: NASA-JHUAPL-SwRI

A kutatók meglepődtek azon, hogy alig vannak kráterek a Charon felületén. Ez azt jelenti, hogy a viszonylag fiatal felszínét bizonyos geológiai mozgások folyton megújítják.

A fenti kép az eredetinek a tömörített változata, mert ahhoz, hogy hamar eljuttassák a szondáról a Földre, tömöríteni kellett. Az eredeti felbontású kép megérkezésére még várni kell egy kis időt.  • Hírek
  • Árfolyam