Erzsébet
1 °C
4 °C

A Firefox megálljt parancsol a hirdetőknek

2018.08.31. 11:09 Módosítva: 2018-08-31 11:13:33

A Firefoxot szokás az adatainkra leginkább vigyázó mainstream böngészőnek tekinteni, már csak azért is, mert nem egy hirdetésekből élő cég (mint a Chrome esetében a Google), hanem egy nonprofit szervezet (a Mozilla) áll mögötte. A böngészőben most több olyan új funkciót tesztelnek, amelyek szintén az adatvédelem erősítésére hivatottak – írja az Engadget.

Az internet tele van trackerekkel, vagyis olyan, a weboldalakba ágyazott kódokkal, amelyek képesek követni a tevékenységünket. Ezek nem mindegyike ártalmas, bizonyos funkciókat is így tesznek elérhetővé a fejlesztők. Nagy részük azonban azért figyeli, merre járunk a neten, hogy mindig pontosabb hirdetési profilt alkothasson rólunk a hirdetőknek. (És mintegy mellékhatásként lassítják is a böngészést.)

Az ilyen trackerek blokkolása sok böngészőkiterjesztéssel megoldható, sőt maga a Firefox privát böngészési módja – tudják, a pornómód – is tudja már ezt 2015 óta. A böngésző alapmódja, amelyet a felhasználók túlnyomó többsége használ, azonban önmagától erre nem képes. A Mozilla viszont most bejelentette, hogy a Firefox béta verziójában már teszteli az oldalak betöltését lassító hirdetési trackerek alapértelmezett tiltását, és ha a funkció beválik, hamarosan a stabil verzióba is megérkezhet az újítás.

Emellett szintén tesztelik azt az adatvédelmi funkciót, hogy a böngésző ne engedje harmadik félnek a sütik tárolását, vagyis ha egy oldalon járunk, csak az oldal üzemeltetője helyezhessen el ilyen adatgyűjtő sütiket a gépünkön, mások, például hirdetők ne. A harmadik tesztelt funkció a kriptobányász szkriptek tiltása, vagyis annak a megakadályozása, hogy valaki a tudtunk nélkül kriptovalutát termeljen a gépünkkel, ami szintén lassítja a böngészést (is).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?