Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Három Magellán-felhő létezhetett évmilliárdokkal ezelőtt

2018.09.18. 18:02 Módosítva: 2018.09.18. 21:54

A Tejútrendszerhez legközelebb lévő két galaxisnak, a Nagy és a Kis Magellán-felhőnek létezhetett egy harmadik társa, melyet a Nagy Magellán-felhő bekebelezett - állapították meg az ausztrál Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) csillagászai

A Nagy és a Kis Magellán-felhő 160, illetve 200 ezer fényévnyi távolságra van a Tejútrendszertől, éjszaka szabad szemmel is láthatóak.  A csillagászokat régóta foglalkoztatta az a jelenség, hogy a Nagy Magellán-felhőben vannak nagyon fiatal és nagyon régi csillaghalmazok is, de a kettő közötti átmeneti időszakból származó csillagok nincsenek.   "Ez a korhézag problémájaként ismert jelenség" - mondta Benjamin Armstrong, az ICRAR kutatója. 

A Nagy Magellán-felhő egy másik jelenség nem volt egyszerű. Miközben a csillagok többsége az óra járásának megfelelően forog a középpontja körül, néhány az ellenkező irányba teszi.  "Egy ideig azt hitték, hogy ezek a csillagok a másik galaxisból, a Kis Magellán-felhőből származnak" - mondta Armstrong. Az volt az elméletük, hogy ezek a csillagok a múltban egy másik galaxissal való egybeolvadásból származnak.

Armstrong számítógépes modellezéssel szimulálta a galaxisolvadást.  A tudósok arra jutottak, hogy egy ilyen típusú összeolvadás elég erőteljes ellenrotációt eredményezhet.

A bizonyítékok alapján a szakértők úgy vélik, hogy mintegy 3-5 milliárd évvel ezelőtt a Nagy Magellán-felhő egy másik fényes galaxist kebelezett be, így alakult ki a ma létező galaxis. (MTI)