Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkezdte Magyarország ráncfelvarrását a Google

2018.10.06. 22:15 Módosítva: 2018-10-06 22:17:36

Elkezdték lecserélni a Google Street View alkalmazásában a magyarországi utcaképeket a legfrissebb, idei készítésű fényképekre, fedezte fel olvasónk, Gergő. A Google gömbpanorámát készítő, utcafotózó autós és gyalogos, hátizsákos kamerát cipelő alkalmazottai idén nyáron jártak Magyarországon.

A Google Mapsen október elején jelentek meg az első friss, idén nyáron csinált fotók. A képek feltöltése egyelőre elég esetlegesnek tűnik: a Lehel térnél például már friss fényképeken láthatjuk a metrópótló autóbuszokat, onnan két kilométerrel északabbra, az Árpád hídnál viszont még az építkezés előtti állapotok látszanak a Váci úton (viszont a Róbert Károly körúti felüljárón készült képek már frissek).

googlestgrtview

Érdekes az is, hogy a Margit híd budai hídfőjénél nem jelentek meg a friss képek, így ott az úttest szintjén még nem látszik például a fonódó villamos, de fentről a hídról már látszik a fonódó híd alatt átvezető sínje. A Lánchíd budai oldalán, a Clark Ádám téren készült idei képeket már szintén feltöltötték, látható a teret és az Alagút környékét elcsúfító új szálloda is. A Kossuth téren a metrókijárat fölül elbontott épület viszont még a helyén van.

Nem frissült egyelőre a Széll Kálmán tér sem, a Széna tér és a Mammut környéke viszont igen, vagyis ott pár kattintással négy évet ugorhatunk az időben. Hasonló időutazást kínál a Keleti pályaudvar környéke is. Ha ott a Baross téri felüljáró alatt, az Astoria felé vezető úton állunk, akkor a friss, 2018-as állapotokat látjuk. Amint már a pályaudvar felé vezető útra tesszük át a kocsinkat, nyomban 2014-ben találjuk magunkat. És ha még sávot is váltunk, akkor visszateleportálunk 2012-be, amikor a négyes metró még épphogy csak épülgetett (az új metró állomásainak környékéről viszont már frissek a fotók).

lanchid

A Google kamerás autói először 2009-ben gurultak végig a magyar utakon. 2013-tól aztán elkezdtek rendszeresen megjelenni a kamerás autók. Most, 2018-ban ismét nagyjából naprakész állapotban láthatjuk magunkat, illetve a főváros és a nagyobb városok egyes részeit. Ez elég jó tempó ahhoz képest, hogy májusban még arról volt szó: a feldolgozás sebességétől függően 1-2 éven belül számíthatunk arra, hogy a Street View-ban szebb, jobb minőségű, de legfőképp friss, az aktuális állapotokat jobban tükröző képek cserélik le a 4-5, helyenként 8-9 éves felvételeket.