Elkezdte Magyarország ráncfelvarrását a Google

2018.10.06. 22:15 Módosítva: 2018.10.06. 22:17

Elkezdték lecserélni a Google Street View alkalmazásában a magyarországi utcaképeket a legfrissebb, idei készítésű fényképekre, fedezte fel olvasónk, Gergő. A Google gömbpanorámát készítő, utcafotózó autós és gyalogos, hátizsákos kamerát cipelő alkalmazottai idén nyáron jártak Magyarországon.

A Google Mapsen október elején jelentek meg az első friss, idén nyáron csinált fotók. A képek feltöltése egyelőre elég esetlegesnek tűnik: a Lehel térnél például már friss fényképeken láthatjuk a metrópótló autóbuszokat, onnan két kilométerrel északabbra, az Árpád hídnál viszont még az építkezés előtti állapotok látszanak a Váci úton (viszont a Róbert Károly körúti felüljárón készült képek már frissek).

googlestgrtview

Érdekes az is, hogy a Margit híd budai hídfőjénél nem jelentek meg a friss képek, így ott az úttest szintjén még nem látszik például a fonódó villamos, de fentről a hídról már látszik a fonódó híd alatt átvezető sínje. A Lánchíd budai oldalán, a Clark Ádám téren készült idei képeket már szintén feltöltötték, látható a teret és az Alagút környékét elcsúfító új szálloda is. A Kossuth téren a metrókijárat fölül elbontott épület viszont még a helyén van.

Nem frissült egyelőre a Széll Kálmán tér sem, a Széna tér és a Mammut környéke viszont igen, vagyis ott pár kattintással négy évet ugorhatunk az időben. Hasonló időutazást kínál a Keleti pályaudvar környéke is. Ha ott a Baross téri felüljáró alatt, az Astoria felé vezető úton állunk, akkor a friss, 2018-as állapotokat látjuk. Amint már a pályaudvar felé vezető útra tesszük át a kocsinkat, nyomban 2014-ben találjuk magunkat. És ha még sávot is váltunk, akkor visszateleportálunk 2012-be, amikor a négyes metró még épphogy csak épülgetett (az új metró állomásainak környékéről viszont már frissek a fotók).

lanchid

A Google kamerás autói először 2009-ben gurultak végig a magyar utakon. 2013-tól aztán elkezdtek rendszeresen megjelenni a kamerás autók. Most, 2018-ban ismét nagyjából naprakész állapotban láthatjuk magunkat, illetve a főváros és a nagyobb városok egyes részeit. Ez elég jó tempó ahhoz képest, hogy májusban még arról volt szó: a feldolgozás sebességétől függően 1-2 éven belül számíthatunk arra, hogy a Street View-ban szebb, jobb minőségű, de legfőképp friss, az aktuális állapotokat jobban tükröző képek cserélik le a 4-5, helyenként 8-9 éves felvételeket.  • Tippek
  • Betét