Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Telefonnal vezethető autót tervez a Ford

2018.10.10. 10:37

Érdekes ötletre kért szabadalmi védettséget a Ford. Eszerint a gyár valamikor a jövőben elkészülő önvezető autóit szükség esetén okostelefonnal is irányíthatnánk, nagyjából úgy, ahogy a telefonos játékokban is vezethetünk – vagyis a készülék jobbra-balra forgatásával.

A telefonkormány akkor aktiválódna, ha az egyik utas úgy döntene, hogy neki nem felel meg a robotpilóta viselkedése. A szabadalom szerint ilyenkor két opció közül lehet választani:

  1. a telefon és az autó vezeték nélküli kapcsolatának biztosítása után a telefon aktuális helyzetét kapcsolnák össze az egyenes iránnyal, és innentől fogva az okostelefon giroszkópjának és gyorsulásmérőjének segítségével történne a kormányzás;
  2. egy virtuális kormánykerék jelenik meg a telefon kijelzőjén, amit aztán az ujjunkkal tudnánk ide-oda tekergetni, és ezt követné az autó mozgása.

A robotpilóta egyik esetben sem adná át a teljes irányítást: a gyorsulást és a lassítást továbbra is automata szabályozná, és ha veszélyt érez, a robotpilóta még a kormány állását is felülbírálhatja.

A Fordnál igyekeztek a lehető legtöbb lehetőséget lefedni. A szabadalmi kérelem nemcsak telefonra, hanem bármilyen, giroszkópot és gyorsulásmérőt tartalmazó eszközre vonatkozik, és a járművel vezetékes és vezeték nélküli hálózaton is kapcsolatba lehet lépni. Azonosításra használható IP címtől a MAC címen át az IMEI számig és az email-címig bármi, sőt, az is szerepel benne, hogy a gépjármű az azonosítás után a felismert utas igényeire szabja a beállításokat.

(IT Café)