Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még sosem volt ennyi műanyag a Dunában

D  AS20170620005
2018.10.11. 15:34

Köbméterenként 50 részecskényi mikroműnyag van a Dunában, és ezzel abszolút rekorder a hazai felszíni vizek között – állapította meg a Wessling Hungary Kft., akik a PPT (Parányi Plasztiktalány) projekt keretében a Rába és az Ipoly után a Dunában és mellékfolyóiban is ellenőrizték a mikroműanyag-szennyezettséget.

Az 1 köbméter vízben talált 50 részecske meghökkentően sok, a magyarországi mérések közül messze ez a legnagyobb érték. A Megyeri hídtól északra 1 köbméter vízben átlagosan 45, míg délen, a Csepeli Szabadkikötőnél 55 részecskét mértek. Ez arra utal, hogy

a Budapest alatti folyószakaszon a műanyagkoncentráció ennél magasabb is lehet.

Mivel a városokban nagyobb a népsűrűség, alighanem a csapadékkal bemosott szennyezés, illetve a szennyvíztisztító telepek is jelentős mikroműanyag-források lehetnek. Az elemzés szerint a műanyagdarabkák többnyire a fogyasztási cikkekből és csomagolóanyagokból visszamaradt darabkák voltak: polietilén, polipropilén és polisztirol. A mikroműanyagokból egyre több kerül az óceánokba és a tengerekbe, ami környezeti, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatot is jelent.

A Wessling más folyók és felszíni vizek mikroműanyag-tartalmát is megmérte. A 300 mikrométernél (µm) nagyobb műanyagdarabkák száma egy köbméter vízben a Tiszán 4,9 volt, a Tisza-tóban 23,1, az Ipolyban 1,7, a Rábában 12,1.

A Wessling szerint a PPT-projekt vizsgálati eredményei azt bizonyítják, hogy a mikroműanyagok egyértelműen megtalálhatók a felszíni vizeinkben. A PPT-projekt vizsgálati eredményeit a hivatalos honlapon lehet megnézni.

(Borítókép:  Kovács Tamás / MTI)