Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Még sosem volt ennyi műanyag a Dunában

D  AS20170620005
2018.10.11. 15:34

Köbméterenként 50 részecskényi mikroműnyag van a Dunában, és ezzel abszolút rekorder a hazai felszíni vizek között – állapította meg a Wessling Hungary Kft., akik a PPT (Parányi Plasztiktalány) projekt keretében a Rába és az Ipoly után a Dunában és mellékfolyóiban is ellenőrizték a mikroműanyag-szennyezettséget.

Az 1 köbméter vízben talált 50 részecske meghökkentően sok, a magyarországi mérések közül messze ez a legnagyobb érték. A Megyeri hídtól északra 1 köbméter vízben átlagosan 45, míg délen, a Csepeli Szabadkikötőnél 55 részecskét mértek. Ez arra utal, hogy

a Budapest alatti folyószakaszon a műanyagkoncentráció ennél magasabb is lehet.

Mivel a városokban nagyobb a népsűrűség, alighanem a csapadékkal bemosott szennyezés, illetve a szennyvíztisztító telepek is jelentős mikroműanyag-források lehetnek. Az elemzés szerint a műanyagdarabkák többnyire a fogyasztási cikkekből és csomagolóanyagokból visszamaradt darabkák voltak: polietilén, polipropilén és polisztirol. A mikroműanyagokból egyre több kerül az óceánokba és a tengerekbe, ami környezeti, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatot is jelent.

A Wessling más folyók és felszíni vizek mikroműanyag-tartalmát is megmérte. A 300 mikrométernél (µm) nagyobb műanyagdarabkák száma egy köbméter vízben a Tiszán 4,9 volt, a Tisza-tóban 23,1, az Ipolyban 1,7, a Rábában 12,1.

A Wessling szerint a PPT-projekt vizsgálati eredményei azt bizonyítják, hogy a mikroműanyagok egyértelműen megtalálhatók a felszíni vizeinkben. A PPT-projekt vizsgálati eredményeit a hivatalos honlapon lehet megnézni.

(Borítókép:  Kovács Tamás / MTI)