Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült a világ leggyorsabb kamerája

2018.10.12. 17:32

Van az úgy, hogy egy létrehozott technológia fejlettebb, mint az eszközök, amikkel pontosan vizsgálhatnánk a viselkedését. Ilyenek az INRS ultrarövid impulzusokat kibocsátó lézerei is, amik a femtoszekundumos tartományban mérhetők – ez túl kis idő ahhoz, hogy vizualizálni lehessen.

Jinyang Liang, az ultragyors képalkotás specialistája, és calteches kollégái Lihong Wang professzor vezetésével feljesztették a T-CUP nevű optikai eszközt. (A CUP a compressed ultrafast photography, azaz a tömörített ultragyors fényképezés rövidítése.) Liang szerint a femtoszekundumos lézerrel végzett méréseknek korlátai vannak; a tiszta kép adja a legjobb eredményt. Ezért készült el

a T-CUP, a világ leggyorsabb kamerája, ami másodpercenként tízbillió (igen, tízezer milliárd) képkockát rögzíthet.

Hogy ez mennyire sok, azt akkor érthetjük meg, ha tudjuk, hogy egyórányi mozifilm 86 400 képkockából áll. A képrögzítés korábbi sebességrekordere, a FRAME feleekkora sebességgel dolgozik.

  A T-CUP-pal viszont még olyan természeti jelenségekből is lassított film készíthető, mint például a lézerfény haladása.

A nemlineáris optika (NLO) és a képalkotó berendezések terén végzett fejlesztések az elmúlt években lehetővé tették, hogy a szakértők új, hatékony módszerekkel végezhessék biológiai és fizikai folyamatok mikroszkópos analízisét. Ehhez viszont olyan képrögzítő eszközök is kellenek, amik valós időben, nagyon rövid idő alatt, egyetlen expozícióval készíthetnek felvételt.

A mai képalkotó eszközökkel az ultrarövid lézerimpulzusos méréseket többször kell megismételni, Bizonyos elemzésekhez ez is megfelel, de a törékenyebb mintákhoz használhatatlan. A lézerrel gravírozott üveg például csak egyetlen lézerimpulzust tud elviselni, így a folyamat rögzítése csak egy piktoszekundumig tarthat. Emiatt valós időben kell rögzíteni az egész folyamatot.

A tömörített ultragyors fényképezés (CUP) 100 milliárd képet rögzíthet másodpercenként. Ez kiindulópontnak jó volt, de femtoszekundomos lézerekhez nem elég fejlett. Ezért – magyarázta Wang professzor – a fényimpulzusok intenzitását vizsgáló, úgynevezett streak kamerákon kívül egy másik, statikus fotókat rögzítő kamerát is használtak. Ezt kombinálták a femtoszekundumos kamera képeivel, és végül – a Radon-transzformáció alkalmazásával – másodpercenként tízbillió kiváló minőségű felvételt kaptak.

Bár a kamera biztosan nem a következő iPhone-ból fog visszaköszönni, a T-CUP-ot számos szakmai területen, például orvosi, biológiai és anyagtudományi kutatásokhoz használhatják.

(Phys.org)