Ödön
2 °C
11 °C

Október végén indul a következő Szojuz

2018.10.17. 13:55

A múlt csütörtöki bajkonuri Szojuz-baleset után először október 24. és 25. között fognak felbocsátani ilyen típusú rakétát – közölte az MTI az Interfax hírügynökségre hivatkozva. Az Interfax orosz űripari informátora szerint a Szojuz katonai műholdat állít majd Föld körüli pályára.

Október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajóssal. Ovcsinyin és Hague épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

A vizsgálatok jelenlegi szakaszában az tűnik biztosnak, hogy az első fokozatot alkotó négy folyékony hajtóanyagú gyorsítórakéta leválásakor történt baj. Erre fotó- és videóbizonyíték is van, amiken jól láthatók a törmelékdarabok, amik az egyik gyorsítórakéta és a második fokozat összeütközése miatt váltak le a rakétáról. Ezt erősítette meg Szergej Krijaljev, a Roszkozmosz emberes űrprogramjának ügyvezető igazgatója egy szerdai sajtóértekezleten. Az ütközést az okozhatta, hogy egy meghibásodott kapcsoló miatt nem vált le időben a gyorsítórakéta a második fokozatról. 1986-ban is történt hasonló baleset Szojuz típusú űrhajóval, az akkori incidens adatait is újra elemzik a mostani kivizsgálás során.

A Szojuz űrhajók az űrsiklók 2011-es nyugdíjazása óta az egyetlen személyzet-utánpótlási eszközt jelentik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnak (ISS). Az űrállomás jelenlegi személyzete jövő nyárig elegendő tartalékokkal rendelkezik, emiatt nem is igazán kell aggódni, az ellátmányt és a tudományos kísérletekhez szükséges felszerelést orosz, japán vagy amerikai teherűrhajókkal is el lehet juttatni az ISS-re.

A gond inkább ott van, hogy a jelenlegi személyzet tagjai (Expedition 57: Alexander Gerst, Serena Auñón-Chancellor és Szergej Prokopjev) tudnak-e a tervezettnél tovább maradni, készek-e hetekkel, hónapokkal meghosszabbítani küldetésüket. A legutóbbi hírek szerint egyébként az oroszok készek már november végén, december elején újra űrhajósokat küldeni az ISS-re (ez lesz elvileg a Szojuz MSZ-11), ami után az Interfax friss értesülései szerint az ISS jelenlegi személyzete egy újabb űrsétán vesz majd részt, hogy megvizsgálják az űrállomáshoz dokkolt Szojuz MSZ-9 űrhajót, aminek szervizmodulján az ominózus szivárgást okozó lyukat találták hetekkel ezelőtt. Ha elég biztonságosnak ítéli az amerikai és orosz küldetésirányítás, akkor december végén haza is térhet a három űrhajós a jelenleg egyetlen erre alkalmas űrhajóval. (Mivel a lyuk nem az űrhajósokat védő kapszula falán van, erre van is esély.)

Erre az űrsétára egyébként már novemberben sort kerítettek volna az orosz űrhajósok, azonban a Szojuz mostani kudarca miatt át kell szervezni az ISS-en a munkákat. Ha minden klappol, akkor nem kell attól a rendkívüli helyzettől tartani, hogy személyzet nélkül marad az ISS.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?