A havihegyi mandulafa az év fája

DSOKI20181019002
2018.10.19. 10:04

Az év fája címet idén a pécsi havihegyi mandulafa nyerte el, több mint ezer szavazattal megelőzve a második helyen állót, írja az Ökotárs. A "hős fa" címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta.

Az Év Fája versenyét 2010 óta szervezi meg az Ökotárs Alapítvány, ami "a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet". A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van. Idén 35 jelölt indult a versenyen, közülük a szakmai zsűri választotta ki a 12 döntőst. Ezek közt online közönségszavazással dőlt el a sorrend július 9. és október 8. között. A fákra összesen 16 423 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

A győztes pécsi mandula egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló, pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket. A hős fa címet kiérdemlő Római-parti fák az ember és természet harmonikus együttélésének jelképei, melyek sorsa veszélybe került a hullámtérre tervezett gát miatt.

Az év fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

 1. A pécsi havi-hegyi mandulafa (Baranya megye) 4779 szavazat
 2. Fák a Rómain (Budapest, III. kerület) 3719 szavazat
 3. A falu fája Ceglédbercelen (Pest megye) 2858 szavazat
 4. A kimlei hárs (Győr-Moson-Sopron megye) 1254 szavazat
 5. A zalai dombokat vigyázó pacsai Öreg Hárs (Zala megye) 1124 szavazat
 6. A szebényi Nagy Fa (Baranya megye) 643 szavazat
 7. A Nagykovácsi templomkert odvas hársfája (Pest megye) 581 szavazat
 8. A tudás fája Kamuton (Békés megye) 564 szavazat
 9. A zuglói "mezős" fák (Budapest, XIV. kerület) 504 szavazat
 10. Az égigérő gerlai vackor Békéscsabán (Békés megye) 230 szavazat
 11. Mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben (Baranya megye) 97 szavazat
 12. A Mária utcai mesefa (Budapest, XVI. kerület) 70 szavazat

A 2018-as magyarországi győztes pécsi mandula a 2019 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen eddig háromszor végzett elsőként magyar fa. Tavaly Zengővárkony hős szelídgesztenyéje a negyedik lett.

Nyitókép: Sóki Tamás/MTI • Tippek
 • Bankszámla