Szilvia
5 °C
16 °C

Részleges sztrájkba lépett több oktató is az ELTE-n

B RKL20170714007
2018.10.19. 12:01 Módosítva: 2018-10-19 13:48:46

Az Index információi szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a Biológiai Intézet egyes tanszékei, oktatói október 15-én részleges sztrájkba kezdtek. A tiltakozó akció határozatlan ideig, de előreláthatóan legalább egy hónapig fog tartani, a figyelemfelhívás kiváltó oka pedig az, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget a 2018/19 1. félévére. Úgy tudjuk, hogy a részleges sztrájk lényegében abból áll, hogy a természettudományi képzésben elengedhetetlen gyakorlati órákon az oktatók és a hallgatók nem végeznek semmiféle költséges gyakorlati tevékenységet, az oktató csupán szóban ismerteti, hogy mik lettek volna az éppen aktuális kísérletek.

Eljutott hozzánk ezzel kapcsolatban egy intézeti körlevél, amiben a következő áll:

...az utóbbi évek egyre csökkenő oktatásra szánt költségei után az idei a tanévkezdésre semmilyen anyagi forrás nem állt rendelkezésre a gyakorlatok kivitelezésére. Ez egy olyan, lassan állandósuló méltánytalan helyzetet teremt, melyben komoly áldozatokat hozva, elhivatottságból próbálnak oktatóink valamiféle képzési színvonalat fenntartani. Az alulfinanszírozottságra illetve a pénzügyi elszámolások zavaros voltának jelzésére szeretnénk egy figyelemfelhívó akciót kezdeményezni, melynek célja, hogy az egyetemi vezetés és a hallgatók is értesüljenek a helyzet tarthatatlanságáról.

A levélből kiderül, hogy az akció során az oktatók a gyakorlatokat „gyakorlati szeminárium" formájában tartják meg, azaz sorra kerülnek ugyan a megfelelő tematikák, és lesz ezekből számonkérés is, de az órán a hallgatók semmilyen költséges gyakorlati tevékenységet nem végeznek, az oktató szóban ismerteti, hogy mit csináltak volna.

Az oktatók a tiltakozással gyakorlatilag az eddigi szabálytalan gyakorlatot szüntetik meg: a hatályos oktatási előírások ugyanis előírják a gyakorlati ismeretek elsajátítását, ezért mostanáig a gyakorlati oktatás költségeit más céloktól csoportosították át. A figyelmeztető jellegű, részleges munkabeszüntetéssel az intézet dolgozói arra szeretnék felhívni az oktatási minisztérium figyelmét, hogy az előírt gyakorlati órák megtartásának költségeit az alacsony hallgatói normatíva nem fedezi.

A részleges sztrájkkal kapcsolatban szerettünk volna telefonon tájékoztatást kérni Surján Pétertől, a TTK dékánjától, aki emailben annyit válaszolt, hogy

sztrájkról nem tudok a Biológiai Intézetben, csak arról, hogy egyes nagyon drága kísérletes laboratóriumi foglalkozások elmaradnak. Az ügyben nem kívánok nyilatkozni.

Miklósi Ádám, a Biológia Intézet igazgatója röviden úgy reagált érdeklődésünkre, hogy

az ELTE vezetői és sokan mások is évek óta kérik a fenntartót, hogy emelje meg a hallgatói normatívát. Ennek az az oka, hogy a biológusok képzése sokkal többe kerül, mint egy angol-szakos hallgatóé. Sajnos ezt nem sikerült elérni.

Miklósi szerint a helyzet nem ELTE-specifikus, az ország többi felsőoktatási intézményében is kialakult hasonló szituáció.

Próbáltunk diákoktól, hallgatói önkormányzati vezetőktől is bővebb információkat szerezni, nyilatkozatot kapni a hallgatók szemszögéből, de nem jártunk sikerrel. Egy név nélküli hallgatói nyilatkozat szerint az oktatói sztrájkról a hallgatók semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptak, ezért kicsit úgy érzik, hogy rajtuk csattan az ostor. A hallgatóság szervezett volna egy tüntetést az intézet oktatói mellett, azonban ezt nem engedélyezte az intézet vezetősége.

A hallgatók a konkrét konfliktuson túl úgy látják, hogy elég sok a baj: az intézetnek nagy adósságai vannak, folyamatosak az elbocsátások, miközben új oktatókat nem vesznek fel állományba, a megnyert tanszéki pályázati pénzek csaknem felét rezsiköltség címén elvonja az intézet, miközben a gyakorlati órák költségét a tanszékek saját pénzből fizetik.

Frissítés:

Horváth Luca az ELTE TTK Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke cikkünk megjelenése után küldött levelében azt írta, hogy a HÖK tisztában van a problémával, és fel is vették a kapcsolatot az intézet, a kar és az egyetem vezetésével. "A helyzetet mi nem tudjuk megoldani, mert az okai magasabb szinten keresendők. A fenntartóval több éve folynak tárgyalások, hogy a TTK-s képzések képzési normatívája emelkedjen, mert a jelenlegi összeg nem fedezi a felmerülő kiadásokat, ez több számítással is alá van támasztva. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a rendelkezésre álló keretekhez mérten a hallgatók számára legideálisabb állapotot érhessük el."

(Borítókép:  AAz Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campus - Déli Tömb bejárata  - fotó:  Róka László / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?