Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Decemberben indul Elon Musk föld alatti vasútjának tesztverziója

2018.10.22. 09:00 Módosítva: 2018-10-22 10:34:06

Egy hónapon belül, december 10-én megnyithat az Elon Musk-féle föld alatti vasút tesztalagútja – derült ki a milliárdos techvállalkozó Twitter-posztjaiból, amiről a Mashable számolt be

Az első alagút majdnem kész – tweetelte Musk hétfőn. A Los Angeles-ben megépült föld alatti közlekedési mód elsődleges funkciója, hogy gyalogosokat és biciklistákat szállítson ultranagy sebességgel, Musk szerint ez lehet a tömegközlekedés jövője. Állítólag egy jegy csak 1 dollárba fog kerülni a városon belül, ha a szolgáltatás üzembe áll, de az első napon, december 11-én még ingyenes lesz. Az alagút a SpaceX Hawthorne-i telephelyéről indul és LA belvárosába megy, maximális sebessége 250 km/óra lesz.

Elon Musk másik hoasonló, de eggyel ambiciózusabb projektje a Hyperloop névre hallgató, szintén föld alatti vákuumos szupergyors vasút terve, elvileg ennek kikísérletezése is folyamatban van, Musk tavaly kapta meg az engedélyt egy 10 mérföldes alagút kiépítésére Maryland államban. A távlati terv az, hogy Chicago és New York között fél órán belülire csökkenjen az utazótávolság a Hyperloop segítségével, de egy csomó kérdés még nem világos ezzel kapcsolatban, például hogy hogyan akarja Musk elérni az általa vizionált 1220 km/órás (!!) sebességet, és hogy pontosan milyen eszköz fog közlekedni az alagútban. A Hyperloop-műfaj jelenlegi világrekordját müncheni diákok tartják, ők az alagútban 467 km/órás sebességre képes járművet raktak össze. 

A Hyperloop ötletét először 2013-ban vetette fel Elon Musk, aki a megvalósítást eleinte átengedte másoknak, de miután több cég is nekifogott a fejlesztésnek, tavaly augusztusban maga Musk is bejelentette, hogy Boring Co. nevű cégével  mégiscsak beszáll a hipervasút megvalósításába. 

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?