Decemberben indul Elon Musk föld alatti vasútjának tesztverziója

2018.10.22. 09:00 Módosítva: 2018.10.22. 10:34

Egy hónapon belül, december 10-én megnyithat az Elon Musk-féle föld alatti vasút tesztalagútja – derült ki a milliárdos techvállalkozó Twitter-posztjaiból, amiről a Mashable számolt be

Az első alagút majdnem kész – tweetelte Musk hétfőn. A Los Angeles-ben megépült föld alatti közlekedési mód elsődleges funkciója, hogy gyalogosokat és biciklistákat szállítson ultranagy sebességgel, Musk szerint ez lehet a tömegközlekedés jövője. Állítólag egy jegy csak 1 dollárba fog kerülni a városon belül, ha a szolgáltatás üzembe áll, de az első napon, december 11-én még ingyenes lesz. Az alagút a SpaceX Hawthorne-i telephelyéről indul és LA belvárosába megy, maximális sebessége 250 km/óra lesz.

Elon Musk másik hoasonló, de eggyel ambiciózusabb projektje a Hyperloop névre hallgató, szintén föld alatti vákuumos szupergyors vasút terve, elvileg ennek kikísérletezése is folyamatban van, Musk tavaly kapta meg az engedélyt egy 10 mérföldes alagút kiépítésére Maryland államban. A távlati terv az, hogy Chicago és New York között fél órán belülire csökkenjen az utazótávolság a Hyperloop segítségével, de egy csomó kérdés még nem világos ezzel kapcsolatban, például hogy hogyan akarja Musk elérni az általa vizionált 1220 km/órás (!!) sebességet, és hogy pontosan milyen eszköz fog közlekedni az alagútban. A Hyperloop-műfaj jelenlegi világrekordját müncheni diákok tartják, ők az alagútban 467 km/órás sebességre képes járművet raktak össze. 

A Hyperloop ötletét először 2013-ban vetette fel Elon Musk, aki a megvalósítást eleinte átengedte másoknak, de miután több cég is nekifogott a fejlesztésnek, tavaly augusztusban maga Musk is bejelentette, hogy Boring Co. nevű cégével  mégiscsak beszáll a hipervasút megvalósításába. 

   • Tippek
  • Árfolyam