Sárgarépától lehet környezetbarát a beton
Bár a répától senki nem fog megtanulni fütyülni, környezetkímélő építőanyag még lehet belőle: sárgarépa felhasználásával hoztak létre kemény és környezetbarát betont az angliai Lancasteri Egyetem kutatói, akik szerint a fejlesztésük segíthet visszaszorítani az építőipar szén-dioxid-kibocsátását – írja az MTI.
Arra jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét
– mondta a kutatást vezető Mohamed Saafi, aki kollégáival egyszerű konyhai mixert használva keverte össze a répa bizonyos részecskéit betonnal.
A sárgarépa hozzáadása megakadályozza, hogy repedések keletkezzenek a betonon, ami azt jelenti, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyagként. Márpedig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint a cementgyártás a felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás hét százalékáért.
A kutatásban használt sárgarépa-részecskéket a skóciai székhelyű CelluComp vállalat biztosítja, amely fenntartható anyagok kifejlesztésén dolgozik. A cég vezérigazgatója, Christian Kemp-Griffin szerint a répát ugyan majdnem teljes egészében víz alkotja, a benne lévő cellulóz révén mégis merev és ropogós. Bár a cellulóz a fában is megtalálható, könnyebb kivonni a zöldségekből, és tekintve, hogy a mezőgazdasági termelésben hatalmas mennyiségű zöldséghulladék halmozódik fel, ez olcsó és környezetbarát forrása ezeknek a rostoknak.
A szakemberek szerint kis mennyiségű cellulóz is elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a víz viselkedését a cement keményedésének folyamatában:
Az előzetes eredményeink azt mutatják, hogy fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával 10 kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mennyisége
– mondta Saafi.
A kutatócsapat a cukorrépa rostjait is kipróbálta már a keverékében, amelynek a tesztelését tovább folytatják.