Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

100 szenátor nevében verték át a Facebookot

2018.10.31. 16:06

A Facebook igyekszik azt hangoztatni, hogy átláthatóvá és megbízhatóvá teszi a felületén megjelenő politikai hirdetéseket, de az Egyesült Államok félidős választása előtt estén a Vice News munkatársai simán elfogadtattak a közösségi portállal olyan hirdetéseket, amelyek fölött vevőként a száz, jelenleg is hivatalban lévő szenátor neve jelenhetett volna meg.

Elég könnyű manipulálni, hogy kinek a neve jelenjen meg a "Paid for by" felirat mellett, amely azt mutatja, hogy ki fizetett az adott hirdetésért. Ráadásul a kísérlethez szándékosan hamis híreket terjesztő - fake news - politikai csoportok oldalait választották ki. Mindez azt mutatja, hogy elég könnyű félrevezető információkat terjeszteni mások nevében.

A Vice természetesen nem vette meg az átverős hirdetéseket, csak addig ment el, hogy megkapja a száz különböző szenátor nevére a hitelesítést. Az újság korábban az alelnök Mike Pence, a demokrata vezető Tom Perez, és az Iszlám Állam nevéhez is megkapta a Facebook áldását, egyedül Hillary Clinton nevével utasították el a kérelmet. A Facebook egyébként éppen a választási csalások és félrevezetések elkerülése érdekében vezette be a "Paid for by" jelölést.

A Facebook elismerte, hogy azt a száz kérelmet nem szabadott volna elfogadni. Egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ad Archive nevű archívumban visszakereshetők a korábban lefutott hirdetések, így később is feltárhatók a visszaélések.

Túl nagy erőfeszítést nem vett igénybe a Facebook átverése: a Vice tíz frissen regisztrált, hamis és teljesen üres profillal tesztelte a fizető nevét megjelenítő funkciót, és az egész művelet csak pár percet vett igénybe szenátoronként.

(Vice)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?