16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Az első ember: mozifilm, ami dokumentumfilmnek is beillett volna

s69 39526
2018.11.04. 11:48

"A hatvanas évek űrkutatásában volt valami, amit minden körülmény szeretett volna tönkretenni, de voltak olyan bolond emberek, akik addig mentek előre, hogy csak összehozták, az egész örvénylő dervishadművelet közepén pedig ott volt Neil Armstrong" – ezt írtuk filmkritikánkban Damien Chazelle két hete bemutatott életrajzi filmjéről, aminek főszereplője egy sor embert próbáló viszontagság végén jutott el elsőként a Holdra.

"Az alkotói szabadság nemcsak balladai homályba burkolózó életrajzi réseket töltött meg saját, bár logikus és könnyen elfogadható értelmezéssel, de jó néhány tényszerű részletet is fölülírt a hatásosság kedvéért [...] Viszont a film mindezeken túl, minden egyes részletében annyira korszakhűen, annyira tökéletesen, olyan mérhetetlen gondos aprólékossággal jeleníti meg a legkisebb technológiai részleteket is, hogy hirtelen nem is tudunk hozzá foghatót mondani" – írtuk továbbá, és igazából az alábbi nagyképes válogatás arra vállalkozna, hogy az űrkutatás történetével foglalkozó mozifilmek legújabb darabját e tekintetből vegye szemügyre.

Az alábbiakban sorra vesszük a film legfontosabb történéseit, és összevetjük a történelmi tényekkel (holdhoaxhívők, NASA-konteósok, hess innen), mindehhez ráadásul a filmből vett képkockákat állítjuk szembe az amerikai űrkutatási hivatal archívumaiból előbányászott felvételekkel.

Ha ön még nem nézte meg a filmet, és szeretne spoilerektől megkímélve beülni a moziba, most csukja be a cikket, mert ha tisztában is vagyunk a holdraszállás történetével, a film tartogat bőven meglepetéseket, amikről itt most több szót is ejtünk. Ha már látta a filmet és esetleg felmerültek önben is megválaszolatlan kérdések, bátran pörgesse végig a cikket, érdemes lesz az utolsó pontig átvilágítani a filmkészítők munkáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Hírek