Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Peckes, mint egy neandervölgyi

2018.11.05. 15:19
A neandervölgyi ember egyáltalán nem volt olyan hajlottan járó, esetlen figura, mint azt általában képzelik – ezt az ősember gerincének és bordakosarának háromdimenziós rekonstrukciója alapján állapították meg izraeli kutatók.

A Bar-Ilan Egyetem és az Ono Academic College kutatói egy izraeli barlangban talált neandervölgyi csontváz háromdimenziós modelljét készítették el a fosszilizálódott csontok CT-felvételei alapján. A szakértők szerint – írja az MTI – az eredmények arra utalnak, hogy a neandervölgyi ember felemelkedve járt, nagy mellkasa volt és főként a rekeszizom segítségével lélegzett.

A tanulmány szerint a neandervölgyi bordáinak iránya sokkal horizontálisabb volt, mint a modern emberé. A horizontális bordák és a nagy rekeszizom kombinációja arra utal, hogy a neandervölgyi ember a légzésben elsősorban a rekeszizomra támaszkodott, miközben a modern ember a rekeszizom munkájának és a bordák mozgásának együttműködésére. A mellkas szerkezete azt is jelzi, hogyan mozgott, lélegzett, és milyenek voltak a neandervölgyiek egyensúlyozási képességei.

A neandervölgyiek az ősemberek 400 ezer éve megjelent, majd 30 ezer éve kihalt faja. Főként Európában és Nyugat-Ázsiában éltek, és a mai Izrael területe volt elterjedési területük déli határvonala. Az utóbbi években a neandervölgyi intenzív „rehabilitációja” zajlik a régészet környékén: művészi, intellektuális és technikai képességeit az újabb kutatások egyaránt magasabbra teszik, mint korábban. Egy német kutatás szeptemberben finommotoros képességeit rekonstruálta, eszerint a neandervölgyiek modern emberhez hasonlóan kompetens eszközkészítők és -használók voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?