Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Bill Gates: Sose hittem, hogy ennyit fogok tudni az emberi székletről

2018.11.06. 18:12 Módosítva: 2018.11.06. 18:35

Elég rendhagyó performansszal jelentkezett kedden Bill Gates, a Microsoft atyja: az üzletember Pekingben a Reinvented Toilet Expo névre hallgató, a legújabb vécékkel kapcsolatos technológiákkal foglalkozó konferencián beszélt az alapítványa által elért áttörésekről, szavainak pedig egy üvegnyi emberi széklettel adott nyomatékot – írja a BBC.

Azt kell mondjam, hogy tíz évvel ezelőtt egy pillanatig sem gondoltam volna, hogy ennyit fogok tudni az emberi ürülékről, arra pedig végképp nem számítottam, hogy a feleségemnek kell majd rám szólnia, hogy ne beszéljek a vécékről és a szennyvíziszapról az ebédlőasztalnál.

– viccelődött Gates a háromnapos konferenciát felvezető beszédében, hozzátéve azt is, hogy már nem az a kérdés, hogy fel tudjuk-e újra találni a vécét, és a többi hasonló használati tárgyat, hanem az, hogy ezek a technológiák milyen hamar terjednek majd el.

A beszédben nem is ez volt a legmeredekebb pillanat, ugyanis Gates egy ponton egészen konkrétan előhúzott egy emberi ürülékkel teli üveget, majd arról kezdett el beszélni, hogy

az egészségügyi berendezések nélküli helyeken ebből ennél sokkal több is van.

Hozzátette, ez a kis mennyiségű széklet 200 billió rotavírus sejtet, 20 milliárd Shigella-baktériumot és 100 ezer parazitaféreg-petét tartalmaz, és kiemelte, az ilyen patogének évente mintegy 500 ezer 5 év alatti gyereket ölnek meg. 

A szabadban játszó gyerekek állandóan ki vannak téve az emberi ürülék hatásainak, ezért a téma nemcsak az életminőséggel, hanem a betegségekkel, a halállal és az alultápláltsággal is összefüggésben van. Az alapjogokhoz, mint az egészség és az elegendő élelem, hozzátartozik a normális vécé is – mondta az amerikai milliárdos.

A konferencián húsz forradalmian új technológia került bemutatásra, melyeket Bill Gates az elmúlt 200 éve legfontosabb higiéniai újításainak nevezett.

Kínában egyébként eléggé aktuális most a dolog, Hszi Csin-ping kínai elnök ugyanis elsőrendű célul tűzte ki a vécék megreformálását, de a téma Bill & Melinda Gates Foundation szempontjából sem huszadrangú, az alapítvány ugyanis az elmúlt hét évben több mint 200 millió dollárt fordított a vécékkel kapcsolatos kutatásokra.

A UNICEF szerint világszerte 892 millió ember kényszerül arra, hogy a szabadban végezze el szükségét, 4,5 milliárd ember számára nem elérhetőek a biztonságos higiéniai eszközök és évente 480 ezer 5 év alatti gyerek hal meg hasmenés következtében, főként Dél-Ázsiában és Afrika Szaharától délre lévő területein.

Nem ez volt amúgy az első eset, amikor Gates drámai eszközökhöz nyúlt a probléma nyomatékosításának érdekében: 2009-ben úgy juttatta el a címlapokra a maláriakérdést, hogy egy konferencián szúnyogokat engedett szabadon, és egy percet várt, mielőtt biztosította volna a közönséget, hogy a rovarok nem hordozzák a kórt.