Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megtalálták a világ legkisebb emberszabásúját

2018.11.06. 11:29
Ismeretlen kihalt emberszabású fajt azonosítottak egy elfekvő őrlőfogból amerikai őslénykutatók. A Kenyában talált fog mérete és típusa alapján ez a valaha létezett legkisebb főemlős, a faj kifejlett egyedei alig 3,5 kilósak lehettek. Ez nagyjából egy kisebb mai házimacskának felel meg.

Simiolus minutus a mai gorillák, csimpánzok, orangutánok rokona volt, de törpe volta miatt nem sok esélye volt az evolúciós versenyfutásban. Bő 12 millió éve a nála nagyobb gibbonokkal kellett volna ugyanazon a lombkoronaszinten küzdenie a táplálékért, így nem túl meglepő, hogy mára csak egyetlen fog maradt belőle.

„Ugyanazt próbálták csinálni, mint a karcsúmajomformák, ami nem volt túl bölcs, mert messze nem ugyanolyan volt a felszerelésük” – fogalmazza meg az utókor nevében az ítéletet James Rossie, a New York-i Stonybrook University kutatója.

Mintha késsel mentek volna lőfegyverek ellen, és aztán kiderült, hogy az a kés, csak egy műanyag piknikkés.

A még 2004-ben egy régészeti ásatáson talált őrlőfog alapján most azonosították a fajt. A fog jóval kisebb volt, mint a többi emberszabásúé, jellege alapján pedig kikövetkeztethető, hogy a faj étlapja mindenekelőtt levelekből állt. Ugyanez volt a számukra versenytársat jelentő nagyobb majmok menüjében, akik így elorozták előlük a táplálékot. A felfedezés összefüggésben állhat azzal az ismert, de eddig kellőképpen meg nem magyarázott ténnyel, hogy 8-14 millió évvel ezelőtt a majomfajok egyre több helyen kiszorították a főemlősöket: Ezt követően csak a nagyobb főemlősfajok maradtak meg, míg a majomfajok elszaporodtak a Földön – a New York Times-ban idézett kutatók szerint ezután jött el igazából „a majmok bolygója”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?