Jolán
2 °C
4 °C

Beatboxoló embereket dugtak az MRI-be

2018.11.08. 17:04

A gyárilag beszívva röhögő csecsemőknek menő apuka esetén a beatbox is lehetne az anyanyelve, és most már az is tudjuk, mi történik egy beatboxer fejében. Ez egy Patil nevű beatbox-zenésznek köszönhető, aki főállásban a University of Southern California nyelvészeti laborjában kutat, most pedig szándékosan összekeverte a munkáját a hobbijával.

Ilyen, amikor egy profi az MRI-készülékben fekve beatboxol:

Patil és kutatótársai arra voltak kíváncsiak, mi történik pontosan a hangképző szervek környékén beatboxolás közben, hogy tudnak az erre hivatottak a nyelvükkel, a szájukkal, nyelvükkel, orrjárataikkal, gégéjükkel, arcukkal egy komplett ütős bandát utánozni – olyan szervekkel, amelyekkel alapvetően inkább beszélni szoktunk. Az MRI-ben előadott repertoár közben a készülék pontosan rögzítette az anatómiai mozgásokat.

A beatbox a jelek szerint egész komoly nyelvészeti kutatási terület. Korábban inkább azt feltételezték, hogy valójában beatbox közben is csak olyan hangokat adnak ki, amelyek egyébként is léteznek a természetes nyelvekben. A mostani alaposabb kutatás azonban ennek az ellenkezőjét állapította meg: a beatbox olyan légáramokat produkál, a hangképző szervek olyan mozgásán alapul, amelyek egyetlen emberi nyelvben sem ismertek.

Olyan nyelvmozgások vannak például benne, amelyek beszéd közben sehol sem, de talán még érdekesebb, hogy a beatbox mennyire a nyelvhez hasonló természetű: a hangegységekből a megfigyelés szerint az előadók ahhoz hasonlóan képeznek nagyobb folyamokat, ahogy a szavakból mondatok lesznek. Igaz, a beatbox nem anyanyelve senkinek sem, mindenki csak gyakorlással és tapasztalati úton sajátíthatja el a technikát. Ebben is segít az MRI-kísérlet, melynek alapján a kutatók most pixelről-pixelre le akarják írni, pontosan hogy mozognak a hangképző szervek arczenélés közben.

Addig is a menő apuka, aki beatboxban beszél a fiához:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?