A Facebook nyomást gyakorolhatott egy vezetőjére, hogy ne Trumpot támogassa

2018.11.12. 09:09

A Facebook vezetése, köztük Mark Zuckerberg cégvezér, nyomást gyakorolt az Oculus-alapító Palmer Luckeyra, hogy nyilvánosan támogassa a 2016-os amerikai elnökválasztáson a libertariánus Gary Johnsont, miután nyilvánosságra került, hogy Luckey pénzt adott egy Trump-szimpatizáns szervezetnek – írja az Engadget a Wall Street Journal információi nyomán. Később, amikor Luckey eddig tisztázatlan körülmények között távozott a cégtől, a lap forrásai szerint nem magától ment el, hanem kirúgták.

Luckey a Facebook által néhány éve felvásárolt Oculus egyik alapítója, tavaly márciusban hagyta ott a céget. A WSJ forrásai azt állítják, a kirúgásának elsősorban nem politikai okai voltak, fontosabb volt, hogy átláthatatlanul dolgozott és egyre kevésbé vett részt a VR-headseteket fejlesztő Oculus mindennapi munkájában. A Facebook közleménye is tagadja a politikai motivációt.

Maga Luckey nem kommentálta nyilvánosan az ügyet, de a lap úgy tudja, ügyvédet fogadott, amiért szerinte a Facebook egy másik politikus melletti kiállásra kényszerítette, majd politikai nézetei miatt kirúgta őt. Mindenesetre még ha igazak is a vádak, a WSJ szerint azért az elbocsátásakor legalább 100 millió dolláros végkielégítést kapott.

A Facebookot korábban többször is érték olyan vádak republikánus oldalról, hogy a demokraták felé hajlik, illetve maga Trump-elnök is rendszeresen kritizálja a céget politikai részrehajlás miatt. A Luckey távozása körüli új balhé minden bizonnyal újabb muníciót fog adni ezeknek a hangoknak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM