Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Erős menedék az iPhone XR

MG 7746 c
2018.11.13. 14:02
Idén az Apple rajongói csúnyán hoppon maradtak. Sokan abban reménykedtek, hogy a tavaly bemutatott 1000 dolláros iPhone X-et vehetik majd meg alacsonyabb áron, és emellé érkeznek az újabb modellek, ám ehelyett lett pár, még ennél is jóval drágább XS, és olcsóbban csak egy sok szempontból visszalépésnek mondható új telefon kapható. Az Apple meg is várakoztatta a spórolós vevőket, és egy hónappal az XS-ek után dobta piacra az XR-t, amit most ki is próbáltunk.

Pusztán az ára alapján azt mondhatjuk az iPhone XR-ről, hogy ez a racionális ember Apple-mobilja. Kereken 300 ezer forintért benne van minden, amitől az iPhone villámgyors, ugyanaz az erős A12 Bionic csip hajtja meg, mint a százezer forinttal drágább iPhone XS-eket. A rendszere is tök ugyanaz, iOS 12.1, amit ugyanolyan ujjmozdulatokkal kell kezelni.

Olyan ez, mint a biciklizés

Aki egyszer megtanulta az iPhone használatát, azt elvétve éri meglepetés, annyira egységesek a cég telefonjai. A tavalyi iPhone X volt az első igazán komoly fordulópont, amikor a középső kerek gomb helyett kijelzősimogató gesztusokra kellett átszokni, de az első meglepődés után simán megy az átállás. Ezt úgy mondom, hogy az iPhone X, XS és XR összesen volt pár hetet nálam, de már az ujjaimban van minden mozdulat, csukott szemmel is menne. Ez azért lehetséges, mert az Apple odafigyel a gördülékeny működésre, az olcsóbb modell is fürgén hozza elő a programváltó felületet, minden pöccre működik.

Mérete alapján az XR az 5,8 colos XS és a 6,5 colos XS Max közé esik. Sokkal rövidebb, mint mondjuk a Samsung Galaxy Note 9 és a Huawei Mate 20 Pro, és bumfordibb, egészen vaskos az oldala. Finoman lekerekítették, hogy a tenyerünkbe simuljon, de még így is egy kicsit ódivatú a sok ívelt kijelzőjű rivális után. Persze az Apple kijelzője nem lehetne másmilyen, csak teljesen sík, hiszen az iPhone XR panele olcsóbb LCD. Oké, a világ legprofibb marketingbullshit-gyártói ezt úgy nevezik, hogy Liquid Retina Display, amiből a retina részt már ismerjük, a szem által még éppen hogy érzékelhető felbontásra utalnak vele, de tudják, hogy mitől Liquid?

Azért, mert lekerekítettek a sarkai.

Ezt a Verge derítette ki, rákérdeztek az Apple-nél, benne van az iPad Próról készült videójukban.

A kijelzőre nehéz lenne azt mondani, hogy szinte nincs is körülötte káva, mert van: olyan határozottan vastag és fekete vonal, mint azok a merész tetovált szemöldökök. Szerintem így is gyönyörű az iPhone XR, csak sokkal konzervatívabb, mint az ívelt OLED-ek tangabugyipánt-vékony szélei. Az szól még az XR mellett, hogy szép színes hátlapokkal kapható, kiválaszthatjuk a hozzánk passzolót, hogy aztán rögtön elrejtsük a törékeny üvegfelületet egy védőtokban.

A kijelző egyébként 828×1792 pixel felbontású, ami majdnem full HD, és nagyon jó a fényereje. A színhőmérséklete pedig a környező fényekhez tud alkalmazkodni, jól mutat, bár azt azért nehéz elfeledni, hogy egy LCD-vel van dolgunk, nincs olyan tökéletes feketéje, mint az OLED-eknek. Ettől még elég dögösek rajta a videók és a filmek, és jó a telefon hangereje, ritkán mertük otthon csutkára feltekerni. Remélem, már senkit sem lep meg, hogy az iPhone XR-en nincs jackdugó, és talán kevesebben is háborodnak fel rajta, mint tavaly az iPhone X megjelenésekor (persze az iPhone 7 óta volt idő hozzászokni). Aki nem váltogatja rendszeresen a fülhallgatóit, hanem egyet használ, azt a Lightning/jack adapter sem fogja zavarni, rajta lehet hagyni a fülhallgató kábelén. Vagy lehet használni bluetooth-t.  

Az iPhone XR aksija, bár a névleges kapacitása alapján elmarad az androidosoktól, bőven kibír egy napot. Az üveg hátlap lehetővé teszi a vezeték nélküli töltést, ám a vezetékessel nem vagyunk maradéktalanul elégedettek, mert a gyorstöltés nem támogatott. Így szó sem lehet arról, hogy a reggeli gyors kávé közben rendesen felöltsük, az XR-t érdemes inkább este hazaérkezve, vagy egész éjszakára a konnektorra dugni.

Ééés már bent is vagyunk

Az iPhone XR legvitatottabb része a kamerája, mert éppen itt történt némi visszalépés a duálkamerás X-hez képest, a hátlapon ugyanis csak egy szenzor árválkodik. Ez mondjuk jó nagy darab, nadrággombnak is elmenne. Egyedül az a hátránya a szóló szenzornak, hogy nem kapunk optikai kétszeres nagyítást, ezt leszámítva azonban a kiváló minőségű képeket ad, az iPhone XR villámgyorsan és jól fotóz. A portrékat meg tudjuk bolondítani egy kis szimulált mélységélességgel, és ennek mértékét utólag is állíthatjuk, ha mégsem úgy tetszik a kép, ahogyan a telefon elmentette nekünk.

Szelfiben ugyanazt kapjuk, mint az X-sorozat többi tagjától, azaz a fejünket többféle megvilágításba helyezhetjük, és tudunk köré fekete gyászkeretet tenni. Ez a roppant látványos portré mód, ami mono színpadi fényként ismert, nemcsak pontosabb annál, amit a Huawei valósított meg a P20 és Mate 20 mobilokban, de még az alkotást is nagyban segíti azzal, hogy a hatás élőben megjelenik, így rögtön látjuk, hogy mikor érdemes exponálni. Az ilyen apróságokban jelenik meg az a különbség, hogy ki az, aki kitalált egy újdonságot, és ki az, aki csak megpróbált valami hasonlót létrehozni. Az Apple által animoji néven bevezetett rajzolt maszkok pedig logikusabb helyre kerültek, hiszen azokat nem a kamerában találjuk meg, mint más gyártók esetében, hanem az iPhone üzenetküldő alkalmazásaiban - elvégre arra lettek kitalálva, hogy feldobjuk velük a beszélgetéseket.

A videók minősége az elfogadható 720p@30fps-től egészen 4K@60fps-ig terjed, amit Apple-sztenderdek szerint kell érteni, szóval a legjobb felbontásban is szép, nem akadozó videókat kapunk.

Bár nem tartozik szorosan a fényképezéshez, mégis csak fontos, hogy az iPhone XR előlapján is infralézeres arcletapogató van, ami távolról, oldalról vagy alulról nézve egyaránt pontosan és pillanatok alatt elvégzi a biometrikus azonosításunkat, és feloldja a kijelzőzárat. Egészen sok pénzben mernék fogadni arra, hogy ezt, vagy valami hasonlót hamarosan az összes mobiltelefonban viszontlátunk. Az ujjlenyomat leolvasásánál sokkal praktikusabb, mert nem kell a kijelző alatt vagy a hátlapon matatni, és közben összefogdosni a kamera lencséjét. A írisz leolvasásánál is jobb, mert nem kell közvetlenül a telefonra bámulni, ami mondjuk vezeték közben, egy dokkolóba helyezett mobil használatakor életveszélyes helyzeteket teremhet. Az iPhone (és a Huawei Mate 20 Pro) letapogatása természetes testtartásban is tökéletesen működik.

Az ma már kevésbé egyértelmű, hogy biztonsági szempontból mennyivel jobb a lézeres megoldás azoknál, amelyek csak a kamerát használják. Utóbbinál általában azt hozzák fel sérülékenységként, hogy egy kinyomtatott fotóval is átverhető a kamera. Viszont ha belegondolunk abba, hogy az iPhone XR egy szem hátlapi kamerával képes úgy letapogatni a teret, hogy a kiterjesztett valóság (AR) appokban virtuális objektumokat tudjunk elhelyezni, máris nem tűnik akkora problémának a kamerás beléptetés. Csak megfelelő módszert kell alkalmazni. 

Az erő vele van

Már az elején írtam, hogy az iPhone XR megkapta a legújabb A12 Bionic processzort, és ez talán képes elfeledtetni a felhasználókkal az extra hátlapi kamera hiányát. Ennek a csipnek hála az olcsóbb XR-en ugyanolyan produktívak lehetünk, mint a drágább iPhone-változatokkal, az appok száguldanak, az erőforrásigényes feladatokkal simán megbirkózik. Akár komolyabb videóvágásba vagy konvertálásba is belevághatunk.  

Mindent egybevéve az iPhone XR a legésszerűbb választás az idei kínálatban, azoknak nyújt menedéket, akik az iPhone X-re vágytak, és 300 ezer forintnál húzták meg a büdzsét. Bár az igazat megvallva nem tűnik jó ötletnek leragadni a 64 GB-os alapmodellnél, mert ha kihasználjuk a mobil tudását, akkor ezt a tárhelyet elég könnyű lesz megtölteni, szóval érdemes egy kicsit még rákölteni. Kevés fontos dologról kell lemondani az XS-hez képest, viszont jóval kevesebb pénzt kell a boltban hagyni.

Egészen más kérdés, hogy az iOS vs Android versenyben mi a jó választás. A riválisok igencsak felzárkóztak a telefon sebességében, a kamera minőségében, arról nem beszélve, hogy az Android nyíltsága és a telefonok szabványos csatlakozói sokkal többféle felhasználási módot tesznek lehetővé. A többi gyártónál pedig a 300 ezer forint – néhány kivétellel – inkább a csúcsot jelenti, amelyből aztán hónapról hónapra lefaragnak, miközben az Apple eszközei általában a következő generáció megjelenéséig megtartják a kezdeti árukat.